Két évre börtönbe megy Geréb Ágnes

O5A1061
2018.01.09. 14:44 Módosítva: 2018.01.09. 14:44
A Fővárosi Ítélőtábla kedden Geréb Ágnest két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. Két nagyon régóta húzódó, tragikus kimenetelű otthon szülés ügyében hozott most döntést az Ítélőtábla. Korábbi ítéletekből úgy tűnt, hogy az otthon szülés hazai arcának számító orvos számára kedvezően alakul a per, ám most fordulat következett: Geréb mindenképpen börtönbe megy.

Az ügy évek óta húzódik. A mostani ítélet középpontjában az alábbi két otthon szülés áll, amelyeknél Geréb Ágnes volt az orvos:

  • A 2003 karácsonyán zajló ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban a születésekor legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.
  • 2007 szeptemberében egy kislány magzat felső válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre. A magzat halálát (a 2012-es ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta. 

A Fővárosi Ítélőtábla egyszer, 2012. február 10-én már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A 2012-es ítélettel Geréb már megkapta a mostani ítéletet: akkor is két év fogházbüntetést kapott, és tíz évre eltiltották a  szülész-nőgyógyász-orvosi, valamint szülésznői foglalkozás gyakorlásától. Közel három hónapot előzetesben töltött, majd házi őrizetben, később pedig lakhelyelhagyási tilalommal élt.

Perújítások sora után lett most jogerős ítélet

Geréb Ágnes és védője aztán 2014-ben és 2016 áprilisában nyújtott be két perújítási indítványt a Fővárosi Ítélőtáblához a 2012-es jogerős ítéletben szereplő, fenti két üggyel kapcsolatban, így folytatódtak a tárgyalások.

A perújítást olyan új igazságügyi orvosszakértői szakvéleményre alapozták, ami a jogerős ítéletben elfogadott szakvéleményektől eltérő tartalmú volt. Az ügy jogerős befejezését követően ugyanis a védelem felkérésére új szakvélemény készült, ami ugyanazokat a vizsgálati anyagokat használta fel, azonban az ügy szempontjából több lényeges körülménnyel kapcsolatban a korábbi szakvéleményekkel ellentétes tartalmú megállapításokra jutott. Az új szakértői vélemény szerint Geréb a fenti két esetben mégsem követett el olyan szakmai szabályszegést, ami a halálesetekkel közvetlen okozati összefüggésben áll.

Geréb Ágnes az ítéletet hallgatja az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt folyó büntetőperen a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 20-án. Enyhítette a bíróság a szülész-nőgyógyász korábbi büntetését. A kétéves fogházbüntetést öt évre felfüggesztették a foglalkozástól eltiltás idejét pedig tízről nyolc évre csökkentették.
Geréb Ágnes az ítéletet hallgatja az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt folyó büntetőperen a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 20-án. Enyhítette a bíróság a szülész-nőgyógyász korábbi büntetését. A kétéves fogházbüntetést öt évre felfüggesztették a foglalkozástól eltiltás idejét pedig tízről nyolc évre csökkentették.
Fotó: Bruzák Noémi

Még mindig azt képzelem, hogy mehetek szüléshez – Nagyinterjúnk Geréb Ágnessel

Geréb Ágnes 2010-ben több mint két hónapig volt börtönben, utána évekig szigorú házi őrizetben élt, még az udvarra sem mehetett le. Ma már szabadon közlekedhet Magyarországon, és az egyik korábbi ítéletét valamennyire enyhítették. Azt mondja, 2010-es letartóztatásáig 3500 otthon szülésnél volt jelen, ami csak 2011-ben lett legális Magyarországon. Még mindig több büntetőügye van folyamatban, az egyik meghalt újszülött szülei kártérítési pert is indítottak ellene. Emellett rengeteg támogatója és rajongója van, és még mindig nagyon vágyik rá, hogy újra részt vehessen szülésnél. Tavaly áprilisban készítettünk nagyinterjút Geréb Ágnessel, ami itt olvasható.

A megújított perben a Fővárosi Törvényszék 2015 nyarán tartotta a megismételt eljárás első tárgyalását, akkor az ügyész a korábbi jogerős ítélet hatályában fenntartását kérte, a védő pedig dr. Geréb Ágnes felmentését kérte.

2017 áprilisában egy újabb tárgyaláson aztán Gerébnek kedvezően módosult az ítélet (a tárgyalási riportunk itt olvasható), amikor a foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés helyett enyhébb bűncselekményt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést állapított meg a bíróság az ikerszülés ügyében.

A másik, vállelakadással járó szülésnél viszont helyben hagyták az eredeti ítéletet és maradt a foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekménye. Így az áprilisi (még nem jogerős) ítélet értelmében maradt ugyan a két év fogház büntetés, azonban a munkától való eltiltást tíz évről nyolc évre csökkentették, és a kétéves fogházbüntetést öt év próbaidőre felfüggesztették.

Aztán ennek a tárgyalásnak a végén, tavaly áprilisban az ügyész azért fellebbezett, hogy a bíróság mindkét perújítási kérést utasítsa el, Geréb védője pedig felmentésért, illetve az elutasított perújítás elfogadása érdekében nyújtott be fellebbezést. A most keddi ítélet alapján az ügyész fellebbezésének adott helyt a bíróság, Geréb Ágnesnek két évre börtönbe kell mennie.

Geréb szerint boszorkányüldözésről van szó

Geréb Ágnes keddi tárgyalása után az Indexnek az alábbi közleményt juttatta el, amit változtatás nélkül közlünk.

„A nyolcvanas évek végén kezdtem el kórházon kívül is kísérni szüléseket, pont, amikor a magyar társadalom minden szinten azzal volt elfoglalva, hogy lebontsa az elnyomó rendszereket. Ezek a perek, a velem szembeni büntetőeljárások valójában arról szólnak, hogy egyre erősebb társadalmi igény lett az otthonszülés, aminek létjogosultságát nem lehetett hirtelen úgy elismerni, hogy előtte évtizedeken át a személyemhez kötött szakmai igazságokat lesöpörte a hálapénzen alapuló orvostársadalom.

Ennek a kibékíthetetlen ellentmondásnak a megoldása volt, hogy engem, mint az otthonszülés fekete bárányát, aki nélkül az addigi, veszélyesnek és üldözni valónak kikiáltott otthonszülés biztonságos, szép és jó lesz, erőszakkal félretettek. 

A magyar állam hosszú idő után végre elismerte, hogy az intézményen kívüli szülésnek éppen úgy van létjogosultsága, mint az intézményen belüli szülésnek. A valós információkon alapuló szabad választás a biztonság kulcsa – ez szükséges ahhoz, hogy a nők és a családok biztonságban és biztonsággal nézhessenek a szülés elébe. A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott. Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek" – fogalmazott Geréb Ágnes.

A Hír TV Riasztás stábjának riportja a keddi tárgyalásról itt látható.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.