Orbán Berlinben: Ha Európa nem ad pénzt, kérünk Kínától

2018.01.10. 18:04

Európa sorsdöntő évének nevezte 2018-at Orbán Viktor szerdán Berlinben, írja az MTI. A magyar miniszterelnök a legnagyobb német cégek vezetőinek tartott előadását Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tolmácsolta a közmédiának.

Havasit idézve azt írja az MTI: a kormányfő hangsúlyozta, hogy most kell megvédeni a schengeni rendszert, "ha meg akarjuk őrizni, sőt növelni akarjuk versenyképességünket".

Orbán szerint Közép-Európának jelentős hátrányokat kell ledolgoznia az infrastruktúra területén, sok még a tennivaló ezen a téren. Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez.

Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk

– jelentette ki a magyar kormányfő.

Havasi tájékoztatása szerint Orbán Viktor azt mondta: a visegrádi négyek 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének: akkor már a magyar kormányfő szerint „jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót”.

A miniszterelnök beszélt a menekültválságról is, és arról, hogy 2018 a népakarat érvényre juttatásának éve kell hogy legyen Európában. 

A Welt-Wirtschaftsgipfel (WWG) fórumon részt vevő cégek éves forgalma csaknem 800 milliárd euró, a magyar bruttó hazai termék (GDP) hozzávetőleg hétszerese. Az általuk foglalkoztatottak száma mintegy hárommillió. A fórum díszvendége volt Orbán Viktor (tavaly Emmanuel Macront hívták meg díszvendégnek).  • Tippek
  • Babaváró hitel