Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Berlinben: Ha Európa nem ad pénzt, kérünk Kínától

2018.01.10. 18:04

Európa sorsdöntő évének nevezte 2018-at Orbán Viktor szerdán Berlinben, írja az MTI. A magyar miniszterelnök a legnagyobb német cégek vezetőinek tartott előadását Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tolmácsolta a közmédiának.

Havasit idézve azt írja az MTI: a kormányfő hangsúlyozta, hogy most kell megvédeni a schengeni rendszert, "ha meg akarjuk őrizni, sőt növelni akarjuk versenyképességünket".

Orbán szerint Közép-Európának jelentős hátrányokat kell ledolgoznia az infrastruktúra területén, sok még a tennivaló ezen a téren. Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez.

Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk

– jelentette ki a magyar kormányfő.

Havasi tájékoztatása szerint Orbán Viktor azt mondta: a visegrádi négyek 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének: akkor már a magyar kormányfő szerint „jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót”.

A miniszterelnök beszélt a menekültválságról is, és arról, hogy 2018 a népakarat érvényre juttatásának éve kell hogy legyen Európában. 

A Welt-Wirtschaftsgipfel (WWG) fórumon részt vevő cégek éves forgalma csaknem 800 milliárd euró, a magyar bruttó hazai termék (GDP) hozzávetőleg hétszerese. Az általuk foglalkoztatottak száma mintegy hárommillió. A fórum díszvendége volt Orbán Viktor (tavaly Emmanuel Macront hívták meg díszvendégnek).