Egy 1996-os, brutális gyilkosság miatt emeltek vádat

2018.01.11. 11:03

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt vádat emeltek egy 40 éves, román állampolgárságú férfival szemben, aki szintén román társával együtt 1996. szeptember 22-én kiskunfélegyházi otthonában több késszúrással megölte férfi áldozatát azért, hogy értékeit megszerezze - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. 

Az elkövetés idején 19 éves román állampolgárságú vádlott 1996 augusztusában-szeptemberében érkezett Magyarországra, és építőipari alkalmi munkákból tartotta fenn magát. A vádlott Budapesten véletlenül összetalálkozott a régebb óta ott élő, és vele egy városból származó ismerősével – a 2007-ben elhunyt bűntársával - és a fővárosi munkalehetőségekről beszélgettek. Következő találkozásuk során megbeszélték, hogy másnap vonattal leutaznak Kiskunfélegyházára, és felkeresik a régi barát egyik ottani ismerősét, a későbbi sértettet.

1996. szeptember 21-én délután megérkeztek Kiskunfélegyházára, ahol a vasútállomáson találkoztak az egyedül élő sértettel, és a nap hátra lévő részét együtt töltötték. Hazakísérték a férfit, és az éjszakát nála töltötték. Előzőleg a két romániai férfi megállapodott, hogy alkalmi ismerősük lakását átkutatják és megpróbálják értékeit megszerezni, akár annak árán is, hogy megölik.

Másnap reggel, míg a sértett aludt, a két elkövető kutatni kezdett a szekrényekben. Időközben azonban áldozatuk felébredt, ezért a kezük ügyébe készített, bontatlan italos üvegekkel mindketten nagy erővel a sértett fejére ütöttek, amitől ő visszahanyatlott az ágyra. Miután magához tért, a sértett az egyik elkövetővel dulakodni kezdett, megpróbálta őt a szobából kitolni, eközben azonban a vádlott a konyhában magához vett egy 22 cm pengehosszúságú kést, és a sértettet többször mellkason, vállon, nyakon és arcon szúrta. A sértett az elszenvedett szúrások következtében az előszobában összeesett és eszméletét vesztette. A vádlott ekkor ismét nyakon szúrta áldozatát. A holttestet ágyneműkkel, szőnyegekkel letakarták, majd megmosakodtak, átöltöztek és folytatták a lakásban a kutatást. Arany ékszereket és egy 30 ezer forint értékű videomagnót vittek magukkal, amit később az út mentén eldobtak.

A sértett holttestét egyik munkatársa fedezte fel, aki azért kereste a lakásán, mert nem jelent meg a munkahelyén. 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el. Két támadója gátlástalanul, az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel és brutalitással hajtotta végre a cselekményét az ügyészség szerint.

A főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja, és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.