Bekérették a külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet

D MTZ20180112007 (1)
2018.01.12. 11:07 Módosítva: 2018.01.12. 13:06

Mihai Tudose román miniszterelnök csütörtökön óriási felháborodást keltett a kijelentésével, hogy

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.

A Fidesz akkor megbocsáthatatlannak és primitívnek nevezte a kijelentést, de még az LMP is azt reagálta, hogy román miniszterelnök nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. Az RMDSZ bocsánatkérést követelt, és a nyilatkozat visszavonását. Tudose csütörtökön nem kért bocsánatot, hanem finomabban megfogalmazta Facebookján ugyanazt, ezért a magyar külügy berendelte a nagykövetet. 

Elfogadhatatlan a nyilatkozat

Szijjártó Péter péntek délelőtt tartott az ügyben sajtótájékoztatót. A külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Tudose magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét - tudósított az MTI.

Szijjártó szerint a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat, ami az éppen aktuális román kormányok tekintetében, hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult.

Szijjártó szerint vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor "egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan". Természetesnek evidensnek és vitán felül állónak gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell.

Pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, és a "miniszter-helyettes világossá tette számára" a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig "nyelvtani magyarázatot" próbált adni a kijelentésre. 

A magyar kormány viszont ezt nem nyelvtani kérdésnek tekinti, hanem annál sokkal fontosabbnak. Magyarország célja továbbra is az, hogy Románia területén elő magyar nemzeti közösség érdekében kiegyensúlyozott, nyugodt, higgadt, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolata legyen Romániával, és ez a nyilatkozat nem segít.

A külügyminiszter közölte: elvárják Románia miniszterelnökétől, Románia kormányától, hogy ezt a helyzetet sürgősen tisztázza.

Kötéllel a nyakában tiltakozott a Jobbik képviselője

Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke kötélt kötött a nyakába, és székely zászlóval a kezében ment demonstrálni a kijelentés ellen a román nagykövetség elé. 

Azt mondta, a román miniszterelnök kijelentése egészen elképesztő volt, a XX. század legsötétebb éveit idézte. "Ez az eset bebizonyította azt, hogy Románia a legsötétebb, primitívebb, soviniszta propagandával készül a nagy egyesülés, Erdély elszakításának századik évfordulójára december 1-én" - mondta. Azt mondta, a Jobbik többször felszólította már a magyar kormányt, hogy tegyen válaszlépéseket, legyenek válaszai is nemzetközi színtéren a román propaganda ellen, de a magyar kormány ezzel az üggyel egyelőre nem foglalkozott. 

Gyurcsánynak is sok volt

Gyurcsány Ferenc is reagált már a román miniszterelnök kijelentésére, azt mondta, barbár, embertelen mondatról van szó. "Gyilkos gondolat nem való egy miniszterelnök szájába. Mert tudnia kell, hogy a gyilkos gondolat gyilkos tetteteket szülhet. És ez akkor a román miniszterelnök felelőssége is lesz. A magyar kormány a legkeményebb hangon követelje a román miniszterelnök bocsánatkérését" - közölte. 

A Momentum is türelmetlen

A Momentum az üggyel kapcsolatban azt közölte, "türelmetlenül várjuk a román kormányfő bocsánatkérését az erdélyi magyarság elleni támadásért". A Momentum nem szeretné , hogy a politikusok akasztásról beszéljenek, sem a román kormányfő, sem a magyar házelnök.

Nem beszélhetnek így

Az MSZP szerint felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül, és Mihai Tudose román miniszterelnöknek nincs helye többé az európai közéletben - közölte Molnár Gyula, a párt elnöke az MTI-vel

Bukarest szerint nem magyarellenes

A bukaresti külügyminisztérium szerint Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes, írja 

A pénteki külügyi kommünikét válasznak szánták arra, hogy aznap reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet, de egy szóval sem említi, hogy Budapest lépésére amiatt került sor, mert Tudose egy televíziós interjúban akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

A román külügyminisztérium úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztését.

Bukarest aggasztónak tartja az etnikai alapú területi autonómia ügyének napirendre helyezését, mondván, hogy egy ilyen alkotmányellenes követelés hangoztatói tudatosan eltekintenek azoktól az intézkedésektől, amelyeket Románia a "legigényesebb elvárásoknak is eleget téve" hozott a nemzeti kisebbségek védelmében.

"A román külügyminisztérium elítél minden ilyen provokációt, főleg abban az évben, amikor Románia az összefogás és tolerancia, az etnikai hovatartozástól független kölcsönös tisztelet jegyében szeretné megünnepelni a nagy egyesülés (az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat) centenáriumát" - olvasható a bukaresti közleményben.

A román külügy kifejezte reményét, hogy a román-magyar kapcsolatok a két ország közötti alapszerződés jogi és politikai pilléreire alapozva, a stratégiai partnerség, az európai értékek szellemében fognak fejlődni.

Péntek reggeli sajtóértekezletén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak nevezte Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt a külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón reagál a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos román kormányfői nyilatkozatra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 12-én.- fotó: Máthé Zoltán / MTI)