István, Vajk
17 °C
34 °C

Nagyon sok orvostanhallgató inkább külföldön akar dolgozni

2018.01.15. 05:22

Valami nagyon félrecsúszott a mai fiatalok gondolkodásában: miközben az ország erős és sikeres – vagy másképpen fogalmazva: sikeres és erős –, a Népszava azt írja, hogy külföldre készülnek az orvostanhallgatók. 

A következő években is az orvoshiány lesz a hazai egészségügy egyik legfeszítőbb pontja: egy friss kutatás szerint az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka külföldi munkavállalást tervez, és túlnyomó többségük csak akkor jönne haza, ha alapvető változások történnének a gyógyítás itthoni körülményeiben  írja a Népszava.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai a 2016/2017-es tanévben négy hazai orvosegyetem hallgatóit szondázták online kérdőívekkel. A tervez-e külföldi munkavállalást kérdésre 57,8 százalékuk egyértelmű nemmel felelt, további 38,1 százalékuk pedig határozottan igennel. Minden 25. hallgató pedig biztos abban, hogy nem orvosként képzeli el a jövőjét – idézi a lap a felmérést. Az országot elhagyni kívánó orvostanhallgatók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként.

A külföldi munkát tervezők közül a legtöbben minimum kettő-öt évre tervezik a távollétüket. Harmaduk állítja, hogy néhány hónap vagy év múlva biztosan visszajön, felük abban sem biztos, hogy valaha hazatér, a válaszadók tizede pedig nem akar visszajönni Magyarországra – írja a lap.