Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendkívüli parlamenti ülés lesz az 1300 menekült miatt

2018.01.18. 17:14

Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár a Times of Malta című lapban megjelent interjúban azt mondta: Magyarország nem fogadja el az uniós áthelyezési kvótát, de csak tavaly is befogadott 1300 menekültet. Ezeknek az embereknek a kilétét az ő biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra.

Az ellenzéki pártok reagáltak is a dologra: az MSZP szerint például Orbán Viktornak tisztáznia kell a helyzetet: valóban több menekültet fogadtak-e be annál, mint amennyit az uniós kvóta szerint kellett volna? Az MSZP szerint amennyiben ez tényleg igaz, akkor az egész menekültellenes kampányról bebizonyosodott, hogy nem szólt másról, mint a Fidesz szavazóinak becsapásáról.

A kormány azóta azt hangsúlyozza, hogy a kötelező kvótát továbbra is elutasítja, és bár nagyon hasonló a szám ahhoz, ami a szétosztásban szerepelne, de a helyettes államtitkár által említett menekültek más menekültek. Bár a kötelező kvótás 1300-as szám is elismert menekültekről szólt, ma Lázár mégis inkább arról beszélt a kormányinfón, hogy ne keverjük a menekülteket az illegális migránsokkal. A helyettes államtitkár mellesleg az ominózus máltai interjúban úgy fogalmazott: „1294 menekültet kellett befogadnunk az országba".

A Jobbik végül elkezdett aláírásokat gyűjteni az ellenzéki pártoknál, hogy rendkívüli parlamenti ülésen tárgyaljanak ezekről a "titokban" befogadott menekültekről. Az aláírások összejöttek, mivel az MSZP-s és LMP-s képviselők is támogatták.

A fenti téma mellett még két napirendi pont lesz. Az egyik a nyugdíj, amit az MSZP javasolt: az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer megteremtése. A másik téma (LMP) a közszférában történő béremelésről: "az önkormányzati igazgatásban tíz éve semmilyen érdemi bérrendezés nem történt" - írják.

 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!