Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Pert nyert a Kétfarkú Kutya Párt Strasbourgban

2018.01.23. 11:27 Módosítva: 2018-01-23 13:32:11

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) mai egyhangú döntésében kimondta, hogy megsértették a Magyar Kétfarkú Kutya Párt véleményszabadsághoz való jogát, amikor megbüntették a 2016-os kvótanépszavazásra készült telefonos applikációja miatt.

A Kétfarkú azért készítette az applikációt, hogy a szavazók névtelenül megoszthassák egymással az érvénytelen szavazólapjukról készült fotókat, egyfajta kreatív versengésre ösztönözve őket, hogy ki tudja frappánsabban kifejezni a nemtetszését. A végül érvénytelen népszavazás előtt sok párt ugyanis amellett kampányolt, hogy a szavazók érvénytelenül szavazzanak, mert ez a távolmaradásnál is erősebben fejezi ki, hogy elutasítják a kormány menekültpolitikáját (a "nem" szavazat leadása növelte volna az érvényesség esélyét, ami a kormánynak kedvezett volna).

A Kétfarkú applikációja a Nemzeti Választási Bizottság szerint sértette a választás tisztaságáról, titkosságáról és a rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló törvényi rendelkezéseket: a szavazólap az NVB szerint nem a választóké, ezért azt nem lehet kivinni a szavazóhelyiségből, és fényképet sem lehet róla készíteni, mert az csaláshoz vezethet. Az applikáció használata az NVB szerint a választási testületek lejáratására is alkalmas volt.

A párt a Kúriához fordult, ahol annyiban megerősítették az NVB döntését, hogy bár a szavazólap a politikai vélemény kifejezésére szolgál, a lefényképezése és az applikáción keresztül történő publikálása már nem. A pártot 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték.

Miután az Alkotmánybíróság nem fogadta be a párt indítványát (szerintük az applikáció elkészítése nem tartozik a szólásszabadság tárgykörébe, csak a használata), a Kétfarkú Strasbourgban keresett jogorvoslatot.

Az EJEB előtt az állam képviselője azzal érvelt, hogy az NVB határozata a szavazás rendjét és a szavazólapok rendeltetésszerű használatát védte. A strasbourgi bíróság egyhangú döntése szerint viszont a párt eljárása, melynek ereményeként lehetővé vált a szavazólapokról készült fotók anonim közlése, nem sértette a szavazás rendjét és tisztaságát, viszont elősegítette a szólásszabadság érvényesülését: a párt megbüntetése indokolatlan volt.

A véleményszabadsághoz fűződő jognak az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint lehetnek korlátai, ezek közül azonban itt az EJEB szerint egyik sem merül fel. A magyar államnak a százezres büntetésnek megfelelő 330 eurót, és további 3 ezer eurónyi (kb. 930 ezer forintot) költséget kell a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számára megtérítenie. A döntés ellen a bíróság Nagykamarájához lehet fellebbezni. 

Frissítés: Reagált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a strasbourgi döntésre!

Az MKKP az alábbi közleményt juttatta el az Indexhez:

Örülünk, hogy sikerült 20 kétfarkú kutyás pólóval lefizetnünk a strasbourgi bírókat. És nyilvánvalóan hazaárulás történt: Strasbourg korlátozni akarja a magyar emberek jogát, hogy megsérthessék mások véleményszabadságát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!