Jenő
-2 °C
6 °C

Hogyan lehetett halálos vacsora egy hal Thaiföldön?

patty

Egyelőre csak tapogatózunk a Thaiföldön meghalt magyar férfi ügyében, nem lehet tudni ugyanis, hogy pontosan mit evett, és hogy mi váltotta ki nála azt a sokkszerű reakciót, ami végül a halálához vezetett. A Bors hozta nyilvánosságra a hírt, hogy múlt pénteken Pattayán, a négycsillagos Jomtien Palm Beach Hotelben egy közös vacsora után magyar turisták lettek rosszul, és egy férfi végül elhunyt.

A férfi halálában feltehetően közrejátszott, hogy a szálloda személyzete nem azonnal hívott mentőt, hanem előbb egy furgon érkezett, a mentők pedig csak 40 perccel később értek a hotelhez, ahonnan a szerencsétlenül járt férfit egy magánkórházba vitték, ám ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A haláleset nem mondható szokványosnak, ezt mondták toxikológus és halszakértők is az Indexnek. A vacsorán a Bors szerint több tengeri ételt fogyasztottak, köztük egy úgynevezett vajhalat és tenger gyümölcseit. A társaságból öten ettek, és a vacsora után azonnal jelentkeztek a "brutális tünetek", voltak, akik egész éjjel hánytak.

Bár az eredeti hírek vajhalat (Peprilus, angolul butterfish) emlegettek, a Bors feltehetően tévesen azonosította a halat. A 24.hu azt írta,

angol nyelvterületeken is gyakran kerül „butterfish”-ként az étlapokra a valójában kígyómakrélaként (escolar) ismert tengeri élőlény.

A nem mérgező vajhal húsát is sokszor kígyómakrélával ütik fel, ugyanis az is szinte vajszerűen puha. Ez a faj viszont már nagy mennyiségben mérgező, mert viaszésztert tartalmaz, a szakirodalom szerint 170 grammnál többet nem szabad belőle fogyasztani.

Ez az anyag azért halmozódhat fel a benne, mert azt az állat nem tudja lebontani, mint ahogy az emberi szervezet sem. Ez a viaszészter hányást, hasmenést, hasgörcsöket okozhat.

De van egy másik probléma is a makrélával, pontosabban a nem friss makrélával, mégpedig a más halakhoz képest is magas hisztaminszint. A Budaörsi Halpiac alapítója és ügyvezetője, Palotás Péter megkeresésünkre azt mondta, hogy a hisztaminallergia súlyos, akár halállal végződő rohamokat produkálhat. A már kifogott halakban a hisztaminszint exponenciálisan nő az idő múlásával, és míg 0 és 2 fok között tárolva akár két hétig is fogyasztható a hal, 4 fokon tárolva már csak 4-5 napig, 12 fokon pedig csak 5-6 óráig. A náluk is rendszeresen megforduló ellenőrök gyakran vesznek makrélákból mintát, mondta. 

Azt nem lehet tudni, hogy a 30 fokos thaiföldi melegben milyen körülmények között tárolták az állatot. Erre vonatkozóan Szlávik János infektológus a Rádió 1 reggeli műsorában azt mondta, hogy

Thaiföldön semmilyen élelmiszerellenőrző hatóság nem működik,

így akik kint élelmiszert fogyasztanak, óhatatlanul fertőzéseket, baktériumokat visznek a szervezetükbe. Ő is arról beszélt, hogy vannak olyan toxinok az élelmiszerekben, amelyek akár bénulást és légzészavart okozhatnak. Azt is mondta, hogy a mérgezésnek valószínűleg valamilyen más betegséggel kellett társulnia az elhunyt Cs. Tibor esetében.

Esetleg a szívével volt baj

- mondta.

Elek István, a Péterfy kórház toxikológiai osztályának osztályvezető orvosa az Indexnek azt mondta, a részletek hiányában nem tud szakvéleményt felállítani, de ő is úgy véli, hogy nem ételallergia okozta a rosszullétet, mivel egyszerre, egy időben, többeknél is hasonló tünetek jelentkeztek. Az orvos is felhívta a figyelmet, hogy a vajhalat (makrélát) a benne megtalálható anyag miatt csak nagyon alacsony mértékben ajánlott fogyasztani. A hal húsának a fogyasztása valakinél egyáltalán nem okoz kellemetlenséget, másnál viszont már egy kis adag elfogyasztása is problémához vezethet: hányást és a hasmenést okozhat, mondta.

Abban az esetben, ha profúz hasmenés és hányás alakul ki, nagyon gyorsan kiszáradhat az ember, a teljes folyadékháztartás felborulhat, miközben komoly ionvesztés is történik, ami szívritmuszavarokhoz, keringés-összeomláshoz vezethet, 

nyilatkozta. A tragédia akár ilyen rövid idő alatt is bekövetkezhet. Az orvos tájékoztatása szerint eszméletvesztés esetén minél hamarabbi orvosi ellátásra van szükség.

Az orvos hozzátette, hogy az is elképzelhető, hogy a hal fogyasztása önmagában nem lett volna halálos, de egy eddig általunk nem ismert betegség is közrejátszhatott a tragédiában. Nem tudjuk, mennyit evett a férfi, nem tudjuk, előtte lappangott-e benne más emésztőrendszeri vírus, rengeteg kérdés van, ami még megválaszolásra vár. Pontos halálokot az igazságügyi boncolás fog megállapítani. A család szeretné, ha itthon is megismételnék a boncolást, s az osztályvezető megerősítette, hogy erre van lehetőség.

Untitled-2
Fotó: jomtien-palmbeach.com

Elek István 20 éve praktizál a toxikológiai osztályon, és ezalatt az idő alatt, tudomása szerint nem volt olyan eset, hogy valaki ilyen hal miatt kórházi ellátásra szorult volna, viszont egészen biztosan előfordult hasmenés.

A hal egyébként Magyarországon is kapható, de az árusítóknak fel kell tüntetniük, hogy milyen káros következményekkel járhat a fogyasztása, mondta. A halpiac vezetője szerint itthon nincs veszélyben, aki halat fogyaszt, ő a 20 éves praxisa alatt nem is találkozott ilyen esettel. Általában fagyáspont körül tárolva minden nyers halhús fogyasztható marad egy hétig, mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?