Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Feljelentik Lázárt a közmunkásokat sértő kijelentése miatt

2018.01.30. 14:20 Módosítva: 2018.01.30. 15:31

A Hírt TV cikke szerint hétfőn Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon azt mondta, hogy a bővülő kamerarendszer miatt csökkent a bűncselekmények száma Hódmezővásárhelyen, az ország közbiztonsága pedig azért jobb, mert a korábbinál többen ülnek börtönben, és mert a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.

A Hír TV tudósítása szerint Lázár kijelentette,

170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni.

Feljelentik Lázárt

A Közmunkások Szakszervezetének elnöke, Vécsi István a Hír TV-nek úgy kommentálta Lázár szavait, hogy az elmúlt évben több hatalmas korrupciógyanús ügyben is a kormányközeli emberek és nem a közfoglalkoztatottak voltak érintettek.

Elszomorító ha a kancelláriaminiszter azt gondolja, hogy a közfoglalkoztatás arra jó, hogy az emberek délutánra elfáradjanak és utána ne legyen kedvük bűnözni. Közfoglalkoztatás nem erről szól. Közfoglalkoztatásban nagyon sok becsületes ember dolgozik és végzi a munkáját.

A szakszervezet társelnöke, Komjáthi Imre ennél is tovább ment, közölte, feljelentik Lázárt közösség elleni uszításáért. Mint a Munkát, kenyeret, Tisztességes béreket Egyesület nevében kiadott közleményében írta,

Lázár úr! Tudjuk, hogy ön szerint mindenki annyit ér amennyije van. Tudjuk, hogy önnek sok pénze van, hiszen mindig a húsos fazék körül legyeskedett, de bebizonyította, hogy emberként semmit sem ér. Közel 200 ezer embert sértett meg a szavaival. Azt követeljük, hogy tűnjön el a politikából, azonnal mondjon le a miniszterségről és kérjen bocsánatot!

Nem azokra a közmunkásokra gondolt, hanem?

Az Index megkereste a Miniszterelnökség sajtóosztályát, hogy reagáljanak a Közmunkások Szakszervezetének kritikájára, illetve a feljelentés hírére. A válasz szerint 2010 előtt az MSZP-kormány a rászoruló emberek tömegeit alacsony összegű segélyen tartotta, és elnézően viszonyult a "megélhetési bűnözéssel" szemben. A Fidesz ezzel szemben a segély helyett munkát ajánlott mindenkinek, ami nem teszi szükségessé, - és részben lehetővé sem -, hogy a segélyt bűncselekményekkel kelljen kiegészíteni.

Szeretnénk azt is kiemelni, hogy Lázár János természetesen nem a tisztességesen és becsületesen dolgozó közmunkásokra gondolt, hanem azokra, akiket korábban a szocialista kormány belekényszerített a „megélhetési bűnözésbe” és a segélyt bűncselekményekkel egészítették ki

- írta válaszában a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Közmunkát a Fidesznek!

- ezzel a címmel adott ki az ügyre reagáló közleményt a Jobbik. A párt szerint azt eddig is tudták, hogy a Fidesz lenézi a szegényeket, de ma azt is megtudták, hogy a Fidesz szerint az, aki szegény, bűnöző is, és akinek csak azért nincs ideje lopni, mert kap közmunkát. A Jobbik a leghatározottabban visszautasítja a Fidesz szegényeket megalázó kirohanását, de

ha a kormánypárti politikusok tényleg úgy gondolják, hogy a közmunka visszaszorítja a lopást, akkor egyet javasolhatunk a Fidesz korrupcióban meggazdagodott képviselőinek: alakuljanak az Orbán-, Mészáros-, Lázár-brigádok, és közmunkára fel!

Hasonlóan reagált az MSZP is. Mint írták,

ha a közmunka megállítja a lopást, akkor jelentkezzen az összes fideszes közmunkásnak. Ha ezt (Lázár) komolyan gondolja, akkor szervezzen brigádot, és még ma jelentkezzen közmunkásnak Orbán Viktorral, Rogán Antallal, Kósa Lajossal, Matolcsy Györggyel karöltve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!