Honnan veszi Orbán, hogy nem csak egy bűnözővel találkozott?

27173236 10155909720746093 4048633613138526158 o
2018.02.07. 05:17

Orbán Viktor január 29-én este együtt vacsorázott Heinrich Pecinával a bécsi magyar nagykövetségen. A találkozó szokatlanul hosszúra nyúlhatott, ugyanis információink szerint az osztrák üzletember este 7 körül érkezett a követségre, majd negyed 10-kor távozott egy vadászbálra.

Ugyan nem tartották titokban a találkozót, de nem is verték nagy dobra. A kormány oldalára Orbán mindegyik találkozójáról került fel fotó, csak a Pecinával folytatott beszélgetésről nem.

Talán nem véletlenül: a Népszabadságot kivégző osztrák üzletembert tavaly augusztusban egy banki korrupciós perben bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 288 ezer euró pénzbüntetés befizetésére ítélte az osztrák bíróság. Pecina elismerte a cselekményt, ezért úszta meg felfüggesztettel.

Márpedig miniszterelnökök viszonylag ritkán mutatkoznak elítélt bűnözők társaságában: ennek valami különösen fontos indoka kell, hogy legyen. A megbeszélésről Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke a következőt nyilatkozta a 444-nek: „A miniszterelnök minden magyarországi médiatulajdonossal szívesen találkozik, ha találkozót kér. Találkozott az RTL tulajdonosi képviselőivel is, amikor kérték. Semmilyen találkozót nem tartunk titokban, ennek a megbeszélésnek a tényét is megerősítettük a Zoom.hu újságírójának."

Az is figyelemre méltó körülmény, hogy Havasi állítása szerint Orbán egy magyarországi médiatulajdonossal találkozott.

Heinrich Pecinának ugyanis hivatalosan nincs médiája Magyarországon.

Sajtóértesülések szerint az osztrák üzletember érdekeltségébe tartozik a kelet-magyarországi napilapokat kiadó Inform Média Lapkiadó Kft., amelynek a 24.hu szerint Pecina a felügyelő bizottságában ül. Tulajdonosként azonban Pecina nincs jelen a ciprusi offshore hátterű cégben. Az, hogy Pecina az Inform Média Kft. tényleges tulajdonosa, csak egy vélelmezés (a 24 egyébként részletesen írt a kiadó tulajdonosváltásáról).

De akkor honnan tudhatja Orbán Viktor – aki bécsi sajtótájékoztatóján az Indexnek azt állította, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel – hogy Pecina tényleg médiatulajdonos? Megkérdeztük kormányfő sajtófőnökétől, hogy szerinte pontosan mely médiumok tulajdonosa Heinrich Pecina, de nem kaptunk választ. 

A rendelkezésre álló információk szerint tehát Orbán Viktor a bécsi magyar követségen egy olyan bűnözővel cserélt eszmét szigorúan nem üzleti, hanem a sajtót érintő kérdésekről, akiről nem lehet biztosan tudni, hogy tényleg magyar újságok tulajdonosa. Adódik két kérdés:

  • Honnan tudja biztosan Orbán, hogy Pecina tényleg laptulajdonos Magyarországon?
  • Ha ezt nem tudja biztosan, akkor miért volt olyan fontos találkoznia vele, és miről tárgyaltak pontosan?

És ha már Orbán médiatulajdonosi minőségében találkozott Pecinával, érdemes megjegyezni, hogy a beszélgetésük után néhány nappal lecserélték az Inform Média tulajdonában álló Észak-Magyarország főszerkesztőjét.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook.