Fura érveléssel védik meg a miniszteri biztossá vált fideszes képviselőt

2018.02.12. 11:40

Nem találta összeférhetetlennek a Borsod megyei közgyűlés főjegyzője, hogy az egyik képviselő, Csiba Gábor miniszteri biztos is egy személyben. Így az összeférhetetlenségi vizsgálatot azzal zárta le, hogy a fideszes képviselő maradhat a közgyűlés tagja - közölte az Indexszel Kovács János főjegyző.

Az élet tehát megy tovább, mégis érdemes közelebbről megnézni, hogy jutott arra a főjegyző, hogy egy megyei képviselő egyszerre lehet Pintér Sándor miniszteri biztosa is. Holott a törvény alapvetően kizárja azt, hogy egy önkormányzati képviselő kormányzati tisztséget vállaljon.

Csiba Gábor
Csiba Gábor
Fotó: Kaszás Tamás / MTI

A történet röviden:

  • A fideszes Csiba Gábort, Borsod megyei képviselőt, egykori Borsod megyei kórházvezetőt Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri biztossá nevezte ki tavaly, 2017 áprilisában, majd 2018. március 31-ig meghosszabbította a kinevezését.
  • Ezzel Csiba a Belügyminisztérium miniszteri biztosaként lett felelős a büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakításáért és felügyeletéért.
  • A két tisztség azonban a hatályos önkormányzati törvény (Mötv.) szerint fő szabályként párhuzamosan nem végezhető, Csibának tehát 2017 áprilisi kinevezésével le kellett volna mondania közgyűlési tagságáról, ő azonban ezt nem tette meg.
  • Amikor egy olvasói felvetés alapján értesültünk erről, megkérdeztük Csibát, aki azt mondta: nincs tudomáa összeférhetetlenségről. A Borsod megyei főjegyzőtől kérte az ügy kivizsgálását.
  • A főjegyző pedig most arra jutott, hogy minden rendben van így.

Kovács János főjegyző ezzel érvelt most: "az a jogi álláspontom, hogy a helyi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének vizsgálata vonatkozásában dr. Csiba Gábor Tamás abba a kivételi körbe tartozik, amelyet az Mötv. 36. § (1) bekezdés a) pontjának ab) alpontja fogalmaz meg."

A bonyolultnak tűnő jogszabályi magyarázat mögött a következő áll. A törvény kristály tisztán kimondja (ez az a) pont), hogy nem lehet megyei képviselő, "aki olyan tisztséget tölt be, olyan feladatot lát el, amelyre kinevezését, megbízatását (...) a Kormány tagjától kapta." A jogalkotó (a törvény 2011-es) ezzel azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzati képviselők ne legyen függőségi viszonyban a kormánytól vagy egy kormánytagtól.

Előfordulhat azonban, hogy egy önkormányzati képviselő például tanár vagy háziorvos szeretne lenni a településén. Így a törvény kivételeket is tett a törvénybe. Az egyik ilyen kivétel tehát, hogy nem vonatkozik az összeférhetetlenség arra, aki "egészségügyi intézmény főigazgatója, gazdasági vezetője, orvos, egészségügyi dolgozó, köznevelési intézmény vezetője, foglalkoztatottja, szociális intézmény vezetője, foglalkoztatottja, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény vezetője, foglalkoztatottja" (ez pedig az ab) alpont).

A főjegyző szerint mivel Csiba Gábor orvos, "orvos megnevezésű diplomát kapott", ezért rá ez a kivétel vonatkozik. Hiába a miniszteri biztosi megbízatás nem orvosi munka.

A főjegyző érveléséből az következik tehát, hogy aki orvos vagy tanár végzettségű, az egyszerre lehetne önkormányzati képviselő és kormánytag, vagy akár miniszterelnök is, és rájuk semmilyen összeférhetetlenségi szabály nem vonatkozik.