Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egészségügy, korrupció, szegénység: emiatt aggódnak a magyarok

2018.02.13. 10:50 Módosítva: 2018-02-13 10:52:48

Magyarországon a lakosság leginkább az egészségügy helyzete miatt aggódik, az ország másik legégetőbb problémájának ezen kívül a szegénységet, társadalmi egyenlőtlenséget és a korrupciót említették a legtöbben. A kormánypropaganda által sulykolt  terrorizmus mindössze a magyarok 3 százalékát zavarja, és a bevándorlás ellenőrzésének kérdése is csak 11 százalékot tölt el szorongással, írja a 444.hu az Ipsos MORI nemzetközi felmérésének eredményeit ismertetve. 

Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen vizsgálja, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. A megkérdezetteknek azt a három legjellemzőbb veszélyforrást, szorongástényezőt kell kiválasztaniuk, amely szerintük hazájukban a legtöbb aggodalomra ad okot.

Idén januárban 27 országot vizsgáltak. Mint kiderült: a legtöbb országban az emberek úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok. A magyarok szokás szerint különösen borúlátóak voltak: Brazília, Mexikó és Olaszország után mi vagyunk a negyedikek az összesített szorongásrangsorban.

Magyarországon a következő három tényező miatt aggódnak leginkább:

  1. A megkérdezettek 72 százaléka az egészségügy helyzetét tartja a legfőbb problémának. A globális világrangsorban ezt csak a megkérdezettek 24 százaléka említette meg a három legfontosabb aggodalom között.
  2. A második helyen nálunk a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség szerepel: 56 százaléknyian mondták azt, hogy ez komoly aggodalomra ad okot Magyarországon.
  3. Szintén 56 százalék említette a legfontosabb problémák között a pénzügyi/politikai korrupciót. Ez nemcsak nálunk probléma: az összesített globális rangsorban ez a szorongástényező áll a 2. helyen. A korrupció leginkább a Dél-Afrikában élőknek probléma, a sorban ezután Malajzia, Peru, majd Magyarország következik.

Világszerte a legnagyobb szorongástényező a munkanélküliség, ebben Magyarországon jobb a helyzet, mivel most éppen inkább munkaerőhiány van nálunk.

A terrorizmust Magyarországon csak az emberek 3 százaléka érzi fenyegető veszélynek (Franciaországban 38 százalék, Törökországban 47 százalék, Izraelben 48 százalék). A bevándorlás ellenőrzésének kérdését kicsit többen, 11 százaléknyian nevezték fontos problémának Magyarországon, de ez így sem fért be a legégetőbb magyar problémák közé, bármennyire is erről szól a kormányzati propaganda.  

A felmérés részletes adatai itt láthatók.