Fentről biztatták, aztán váratlanul menesztették a miskolci kórházigazgatót

2018.02.13. 08:49 Módosítva: 2018.02.13. 15:25

Tiba Sándor maga sem tudja, miért kellett egyik napról a másikra távoznia a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház éléről. A menesztett főigazgató a Népszavának adott interjúban azt mondta: maga is csodálkozott, amikor azt olvasta az újságokban, hogy valami baj van az egészségi állapotával, emiatt mentették fel.

Tiba Sándort múlt hétfőn hívta fel Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, és azonnal Pestre hívta. Amikor elment, közölte vele, hogy fel van mentve.  Indoklásként csak annyi hangzott el, hogy nyugdíjas korú, de Tiba ezt furcsállta, mert amikor tavaly áprilisban kinevezték, már akkor is az volt.

Tiba Sándor főigazgató beszédet mond az 1956-os forradalom névtelen hőseinek, orvosoknak, nővéreknek állított emlékmű avatásán Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi és Egyetemi Oktatókórházban 2017. június 28-án
Tiba Sándor főigazgató beszédet mond az 1956-os forradalom névtelen hőseinek, orvosoknak, nővéreknek állított emlékmű avatásán Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi és Egyetemi Oktatókórházban 2017. június 28-án
Fotó: Vajda János

A menesztett főigazgató más okot sejt a háttérben. Amikor tavaly a vezetésével lezajlott az öt tagkórház fúziója, és létrejött az új „szuperkórház”, elkezdték átnézni a meglévő kétezer szerződést. Ezek közül mintegy tíz-tizenöt egyértelműen előnytelenek bizonyult, azokat megszüntették.

Találtak egy-két nagyobb horderejű, problémás, pénzügyi szempontból kétséges megállapodást is.

Tiba ezeket átszámoltatta a kórház gazdasági vezetőivel, az eredményt pedig elküldte az ÁEEK térségi igazgatójának. A  fenntartótól kért döntést, hogy hogyan lépjenek tovább. Két szerződésről van szó:

  • A legjelentősebb a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződése.  A kórház 2006 óta havi 60-65 millió forintot fizetett két új lineáris gyorsító és egy CT telepítéséért, a gépek 15 éven át tartó üzemeltetéséért, javíttatásáért és a személyzet foglalkoztatásáért. A cég azonban valószínűleg elmulasztotta a gépek karbantartását, mert tavaly tavasszal elromlott az egyik gyorsító, és a mai napig nem működik. A gazdasági szakemberek számításai szerint 2006 és 2017 között másfél milliárd forinttal többet fizetett ki a kórház a cégnek, mint amit kellett volna.  
  • A másik szerződés az őrzés-védelmet biztosító, valamint a kórházi parkolókat üzemeltető, Cordate Zrt.-é. A kórházi dolgozóktól és a betegektől beszedett parkolási díj az üzemeltető cégé lett, ezenkívül a kórház havi 4 millió forint plusz áfát is fizet a cégnek.

Tiba jelezte a visszásságokat az ÁEEK területi igazgatójának. Másfél-két hónappal ezelőtt összehívtak egy megbeszélést,  amelyen ott volt az egészségügyi államtitkár és az ÁEEK vezetői. Itt megerősítették, hogy a kórház jól látja a problémát.

Az a döntés született, hogy egyelőre ne utaljanak a Medcenternek. A kórház igazgatója még telefonon is rákérdezett, hogy tényleg ne fizessen-e, amire azt mondták neki: ne fizessen, de ezt természetesen saját felelősségére teheti csak meg.

Hogy aztán ez a nem fizetés szerepet játszott-e a felmentésemben, nem tudom. Mint ahogyan azt sem, hogy tulajdonképpen miért mentettek fel

– mondta az interjúban Tiba Sándor. A főigazgató annyit még megemlített, hogy már tavaly szeptember óta nem utaltak a Medcenternek,  ami miatt  a cég nem tudott fizetést adni a dolgozóinak. A kórház ezután megállapodott a Medcenterrel, hogy átveszi a cég dolgozóit kivéve a Medcenter Kft. tulajdonosának onkológus feleségét. 

ÁEEK: Alaptalanok a megjelent információk

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményében azt írja, a Tiba Sándor felsővezetői megbízásának visszavonásával, illetve a kórház működésével kapcsolatban a sajtóban megjelent információk alaptalanok, de részletes cáfolatot nem küldtek. Az ÁEEK azt írja: Tiba Sándor felsővezetői megbízását az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján vontál vissza február 5-én. Az intézmény szervezeti és működési szabályzata alapján Pap Tibor orvosigazgató látja el a kórházvezetői feladatokat. Az intézményben a betegellátás folyamatos, ide értve az onkológiai betegek sugárkezelését is.  • Tippek
  • Megtakarítás