Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volt, akinek 1 forinttal nőtt a bére az egészségügyben

2018.02.21. 22:23

Sztrájkbizottságot alakítottak és elkezdték a munkabeszüntetés előkészítését az egészségügyben, miután a novemberre esedékes, de végül januárra előrehozott második béremelés után sok dolgozónak 1, illetve pár száz forinttal sikerült többet kapnia az eddiginél. 

Az egészségügyi szakdolgozók bérét először novemberben emelték, akkor 12 százalékkal. Ennek lett volna a második üteme az idén novemberre ütemezett további 8 százalék, amit előrehoztak januárra. A szakdolgozók átlagosan 8-10 ezer forinttal vihettek többet haza, azok azonban, akiknek a szakmai minimálbérnél kevesebb jár a bértábla szerint, nem kapnak többet. 

Az RTL riportja szerdai szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt mondták, hogy a mostani béremelés 70 ezer szakdolgozót érint, és szerintük nincs olyan, akinek januárban a minimálbér, a garantált bérminimum emelésével vagy a mostani emeléssel ne nőtt volna a fizetése. A Független Egészségügyi  Szakszervezet (FESZ) szerint nagyjából minden tizedik dolgozót érinti a probléma, ami szerint csak pár vagy pár száz forinttal emelkedett a bérük. 

Soós Adrianna, a FESZ elnöke szerint nem tartják elfogadhatónak az emelést, ezért többször kezdeményezték a bértábla korrekcióját, hogy abban alapból magasabb összegek szerepeljenek. Szerintük már az indulónak magasabbnak kellene lennie a szakmai minimálbérnél vagy a minimálbérnél a munkakörülmények miatt.

A FESZ a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségével sztrájkbizottságot alakított, és megkezdték egy sztrájk előkészítését, valamint egy tüntetést is szerveznek március 24-ére. Ha a kormány és a szakszervezet nem tud megállapodni a követelésekről, leghamarabb a választások előtt pár nappal lehet sztrájk az egészségügyben.