Erzsébet
1 °C
4 °C

Kétszer annyi roma él az országban, mint a nyolcvanas években

2018.02.22. 06:14 Módosítva: 2018-02-22 08:46:27

A hazai falvakban átlagosan 11,5 százalék a roma népesség aránya, közölte az e heti HVG a Debreceni Egyetem frissen elkészült, 2010-13 közötti adatfelmérésére alapozott kutatására hivatkozva. Az ország összes településére kiterjedő adatgyűjtés szerint a közepes városokban 9, Budapesten és a megyei jogú városokban 7 százalék a romák aránya. Ez a szám a Salgótarján és Csenger közötti 17 járásban, valamint Baranya és Somogy határmenti járásaiban kiemelkedően magas, itt az emberek negyede-ötöde tartozik a cigánysághoz.

A rekorderek az alábbi járások:

A mosonmagyaróvári, balatonalmádi és a szegedi járásban a legkisebb, 1 százalék alatti a romák aránya. 

A kutatás összességében 876 ezres roma népességet regisztrált az országban. 1971-ben a Kemény István szociológus nevéhez fűződő kutatás 320 ezer, egy 1984-87-es vizsgálat pedig 400 ezres roma népességet mért.

Az adatokhoz érdemes tudni a módszertant is: mind 1971-ben, mint most azt tekintették romának, akit a környezete romának vélt, az adatok konkrétan a polgármesterek, önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok megkérdezésén alapultak. Ezzel valamelyest valószínűleg felülbecsülték a számot, az emberek például romának tekintenek olyanokat is, akik vegyes kapcsolatból születtek, vagy gyakran azokat is, akik mélyszegénységben élnek.

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán. Csatlakozzon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?