18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Élő állatokat boncoltak a keszthelyi gimnazisták a biológia-szakkörön

2018.03.01. 11:18 Módosítva: 2018.03.01. 19:32

Állatokat boncoltak fel egy keszthelyi gimnázium biológia-szakkörében, előfordult, hogy kiscsibéket élve daraboltak a diákok – derül ki a Hvg.hu birtokába került videóból. A foglalkozásokra már 13 éves kortól jártak gyerekek, a szomszédos katolikus általános iskola tanulóit is bevonták. A szakkört vezető tanár hirtelen távozott az iskolából, a tankerület vizsgálatot indított, az állatvédők büntetőfeljelentést tesznek  írja a Hvg.hu. Figyelem, felkavaró tartalom!

A keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörében évek óta végeztek boncolásokat, kémiai kísérleteket, a foglalkozásokra a hatosztályos gimnázium 13–18 éves tanulói jártak. A Hvg.hu csak egyetlen dokumentált esetről tud, amikor egy felháborodott szülő panaszt tett, amiért iskolai szervezésben egy ilyen boncoláson kellett volna részt vennie általános iskolába járó gyerekének.

Informátoruk szerint megengedhetetlen, hogy évek óta, iskolai keretek közt kínoznak és pusztítanak el saját kezűleg állatokat, ennek szükségszerűségét egy hatosztályos gimnáziumban nyilván nem indokolja semmilyen kutatási cél.

Áramot vezettek a békába, kiscsibét boncoltak

Az informátor állítása szerint nyulat, skorpiót, gőtét és papagájt, tengerimalacot vagy egy vaddisznó fejét is felboncolták az évek során. Előfordult, hogy a tanár egy élő denevért hozott be nekik, vagy egy még életben lévő albínó karmosbékába azért vezettek áramot, hogy így vizsgálják a reflexeit.

bonc2

A videón, amit mobiltelefonnal a szakkörbe járó diákok készítettek, látszik, hogy a felboncolt állat olykor még élt közben. A felvételen egy közvetlenül kikelés előtt lévő, csibét fordítanak ki a tojásból a gimnazisták, jól láthatóan tátog, lélegezni próbál. A majdnem három perces anyagot szándékosan nem közölte a lap, túl megrázó. 

A videón végig hallható a diákokat instruáló férfi hangja a szakkört tartó biológiatanár, dr. Gidó Zsolt. 

„Nem csipog, csak fulladozik”

A videóból úgy tűnik ki, hogy annak az ismeretterjesztés volt a célja, a diákokat instruálja, biológiai összefüggésekre hívja fel a figyelmüket, okítja. A videóból egyértelmű, hogy a csipesszel, ollóval a gimnazisták dolgoznak, a tanár iránymutatásának megfelelően például levágják a burkot a majdnem teljesen kifejlett kiscsibéről, majd leválasztják a további részeket. Hallani, hogy még fel is hívja a figyelmet rá, hogy már azért nem úszik magzatvízben, mert már nem „kis embrió”, nemsokára kikelne. Így amikor a véres felületre teljesen kifordítják a burokból, egy vékony lány hang még fel is kiált, hogy „jaj, csipog”, majd megállapítják, hogy még „rugdos”. „Tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény” – mondja a tanár a felvételen, majd egy fiú felkiált, hogy

„juj, ez elég morbid!”

Távozott a tanár

Az igazgató és az érintett szaktanár álláspontja szó szerint az volt, hogy a

„tanórai kereteken belül végzett és irányított boncolást szakmailag és pedagógiailag elfogadhatónak tartjuk”.

Megkeresték a keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatóját, Szörényi Zoltánt, mivel azonban a Klebelsberg Központ alá tartozó, állami fenntartású intézményről van szó, a Nagykanizsai Tankerületi Központ vezetője válaszolt. Magyar Ferenc tankerületi igazgató azt közölte, hogy az ügyben „átfogó vizsgálatot indítottak”, és csak ennek lezárása után tudnak pontos tájékoztatást adni.

gimi
Fotó: Google Maps

Nem sokkal a kérdések után gimnáziumi forrásból úgy értesült a Hvg.hu, hogy dr. Gidó Zsolt váratlanul eltűnt az iskolából.

Büntetőeljárást kezdeményeznek 

Perédi Gergely, a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület elnöke azt mondta a lapnak, rendőrségi feljelentés tesznek, mert egyértelműen állatkínzásról van szó, ráadásul szervezetten, iskolai keretek között történt.  A szervezet munkatársa aggályosnak nevezte, hogy a keszthelyi iskolákban pont az ennyire fiatal, befolyásolható tizenéves korosztályt buzdították állatok felboncolására.

Az állatvédelmi törvény hatálya minden állatra kiterjed, és generálisan tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, bántalmazást – emlékeztet a Hvg.hu cikke. Az állatvédelmi jogász szerint a jogszabályok külön engedélyhez kötik az oktatási keretek között végzett állatkísérletet, így kérdés, hogy ilyet a Vajda János Gimnázium beszerzett-e az illetékes kormányhivataltól.

A tanár elismerte, hogy hibázott

Frissítés: A cikkünk megjelenése után, csütörtök délután elküldte válaszát a Hvg.hu-nak a tankerület vezetője: Magyar Ferenc szerint az átfogó vizsgálat során "a tanár elismerte, hogy néhány szakköri foglalkozáson, nem a leadott pedagógiai munkatervben leírtaknak megfelelően járt el", emiatt maga kérte "közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését". A tanórákat helyettesítésekkel oldják meg, az intézmény vezetői szerint nem lesznek fennakadások.

"A köznevelési intézmény a jövőben is mindent megtesz az oktatás magas színvonalának megőrzése, a szakmaiság érvényesülése és a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében" – írják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport