Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom László: A kutyapárt sem tud olyat kitalálni, mint a Fidesz

2018.03.13. 22:10

"Szeretem a Kétfarkú Kutya Pártot, szoktam rajtuk nevetni, de azt kell mondanom, hogy a Fidesz jobban teljesít. Megvédeni az országot egy nem létező ellenségtől, na ilyet a kutyapárt sem tud kitalálni" - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a Rajk László Szakkollégiumban tartott keddi előadásán.

Sólyom a rendszerváltásról, az ahhoz vezető folyamatokról, az ellenzéki kerekasztalról, az Alkotmánybíróság kialakításáról és a köztársasági elnöki időszakáról beszélt, de előadása végén kérésre röviden kitért az aktuálpolitikai helyzetre is.

Elmondta, azért szólal meg ritkán, mert úgy érzi, hogy egy "elnökviselt embernek" nem kell beleszólnia a napi ügyekbe, és még elnökként sem mindig volt egyértelmű, hogy milyen témában szólalhat meg, milyenben nem. Köztársasági elnökként viszont a mai napig az egyik legfontosabb tettének tartja, hogy megszólalt az őszödi beszéd után. És beszél most is.

Élesen bírálta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Szerinte a Fidesz tényleg úgy érzi, hogy rendszert váltott, az orbáni narratíva szerint az előtte lévő húsz év csak tévelygés volt. Személyi döntéseken keresztül lerombolták az intézményeket. A politikai kinevezettek aszerint tevékenykednek, hogy a NER céljait szolgálják, a politika lehat a legalsó szintekig. Azt ugyan nem gondolja, hogy diktatúra lenne, de

A korábbi berendezkedés elment egy tekintélyelvű rendszer felé.

Állami segítséggel nemzeti tőkésosztály épül, az önkormányzatiságot megnyirbálták, a legtöbb rendszert központosították, sorolta a Fidesz-kormány intézkedéseit.

Az, hogy annak idején erősek voltak az ellensúlyok, szerinte abból is fakadt, hogy minden hatalmon lévő félt attól, hogy legközelebb nem ő győz. A Fidesz azonban ezeket az ellensúlyokat módszeresen leépítette. Az, hogy a parlamenté legyen a főhatalom, régi szocialista törekvés volt, a rendszerváltáskor az MSZMP is hasonló kialakítására törekedett, igyekeztek kevesebb jogot adni az Alkotmánybíróságnak. Az Orbán-kormány így Sólyomot ebből a szempontból is a szocialista időkre emlékezteti.

Sólyom László a rendszerváltás előtti időkről beszélve elmondta, a nemzedékek egy darabig mindig túlélnek.

Ha mi kihalunk, akkor lesz vége a szocializmusnak. már nincs sok hátra, nyugodjanak meg.

A volt köztársasági elnök azt mondta, nagyon örült a hódmezővásárhelyi választásnak. Példaszerű volt az ellenzék összefogása, és sikerült egy jó jelöltet találni. Nem hiszi ugyanakkor, hogy ez általános követésre fog találni.