Van olyan megye, amire ötféle figyelmeztetést adtak ki

2018.03.16. 16:32

A szokatlanul télies időjárás miatt az ország több megyéjére is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írják, hogy szombaton a reggeli óráktól jelentős mennyiségű (általában 10-20 mm) csapadék várható. Először esőre lehet számítani, de várhatóan északkelet felől egyre több helyen válthat át havazásba. 5-10 centiméter hó eshet az ország északkeleti harmadában, illetve az Alpokalján is. A Dunántúl déli felén lehet még arra számítani, hogy megmarad némi hó. Az Alföldön ónos esőre lehet számítani.

Az OMSZ arra figyelmeztet, hogy az Északi-középhegységben, kiemelten a Bodrogközben számíthatunk, ezeken a részeken viharos (60-80 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek.

clk

A szélsőséges időjárás miatt több olyan megye is van, amire az OMSZ öt különböző figyelmeztetést adott ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben egyaránt kell készülni széllökésekre, havazásra, ónos esőre, esőre és hófúvásra. 

Szintén az időjárás miatt rendeltek el harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget, több dél-, és délnyugat balatoni településen. Siófokon a polgármester II. fokú helyi vízkár-elhárítási készültséget rendelt el pénteken 11 órától a Balaton magas a vízállása, valamint a rövid időn belül várható nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt - olvasható a város internetes oldalán.

A jelenlegi előrejelzések szerint igazán rossz idő csak szombaton lesz. Várhatóan vasárnapra reggelre gyengül a csapadék, napközben csak néhány helyen fordulhat elő kisebb havazás vagy hózápor. Délelőtt még lehetnek viharos széllökések, így akár hófúvás is, de délutánra ez is csendesedik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -5 fok között várható. A télies idő várhatóan kitart még a jövő héten, amikor 0 és 5 fok között alakulhat a hőmérséklet.