Jolán
2 °C
4 °C

Vizsgálóbizottságot állított fel Márki-Zay, a Fidesz is így akarta

2018.04.04. 10:47

Olyan vizsgálóbizottság felállítását támogatta Hódmezővásárhely polgármestere, amely a Fidesz szerint a polgármestert is érintő gazdasági bűncselekményt vizsgálhat ki. A vizsgálóbizottságot nemcsak a Fidesz önkormányzati képviselői, de egy tartózkodással az ellenzéki képviselők is megszavazták szerda délelőtt, Márki-Zay Péter egyetértésével.

A K'Art lett Vásárhely Szeviépje

A város legnagyobb gazdasági bűncselekményéről beszélt Hegedűs Zoltán, a februári polgármester-választáson alulmaradt fideszes önkormányzati képviselő a felállítandó vizsgálóbizottság kapcsán. A Fidesz szerint eddig nem volt mód a bizottság felállítására, noha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség parlamenti képviselője már két évvel ezelőtt megígérte, hogy kifizetik a K'Art Építészstúdió károsultjait,  hatvan alvállalkozót, akik 800 millió forintjukat várják. (A Délmagyarország 80 millió forintról írt februárban, bár a cikkben ez hol az egész összegként van feltüntetve, hol annak olyan részeként, amely a Jobbiknál landolt.)

A Márki-Zay Facebook-oldalán követhető hódmezővásárhelyi közgyűlésen megjelent a károsultakat képviselő Szabó Bálint is, aki éles szavakkal illette a polgármestert is az ügy kapcsán, mondván, Márki-Zay nem követi a város ügyeit, ezért nincs tisztában a részletekkel. Az ügyvéd – aki korábban is kérte, hogy vegye napirendre az ügyet az új polgármester vezette önkormányzat – utalt rá, hogy az eltűnt pénz politikusi zsebekbe és pártok finanszírozására mehetett el, és Márki-Zay is kaphatott abból kampányára a K'Art egykori vezetőjétől, Kendi Imrétől, aki 2014-ben még a Jobbik színeiben indult az önkormányzati választáson.

A Fidesz által egyre inkább jobbikos mutyiként – és a szegedi önkormányzathoz tartozó Szeviép csődbűntettével párhuzamba állítva – tálalt ügyben azonban Szabó korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesét is megvádolta: az ügyvéd már két évvel ezelőtt azt állította, hogy Lázár János ígérete a károsultak kifizetésére azért nem került sor, mert Vidoven Árpád államtitkárnál elakadt az ügy.

Két év alatt tehát nem történt meg a kifizetés, és vizsgálóbizottságot sem állított fel az akkor fideszes vezetésű város, noha a párt önkormányzati képviselői most arról beszélnek, hogy a város is károsultja a K'Artnak – amelyet 100 millió forintért megvásárolt az állam Kendi Imrétől. Márki-Zay Hegedűs Zoltántól – korábbi alpolgármestertől, majd a februári, meglepetést jelentő ellenzéki győzelemig a város ügyvezető polgármesterétől – azt próbálta megtudni, miért nem állítottak fel vizsgálóbizottságot korábban. Hegedűs szerint erre most van mód, mivel a csalás ügyében április 12-én kezdődik a tárgyalás a szegedi bíróságon.

Márki-Zay azt próbálta megtudakolni, hogy ha eddig nem lehetett felállítani a vizsgálóbizottságot, akkor most, amikor még mindig nincs bírósági ítélet, miért lehetne, de nem kapott rá érdemi választ. A polgármester szerint persze, „ha a Fidesz–KDNP már tudja az ítéletet”, akkor megelőlegezhető a bizalom, így felállítható a bizottság, amelynek összetételéről is döntött az önkormányzat, Márki-Zay egyetértésével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?