Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állatkínzásért emeltek vádat egy brutális őstermelő ellen

2018.04.05. 10:29

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy 63 éves mélykúti férfi ellen, aki 2015 és 2017 között a mélykúti telephelyén és a házában tartott lovakról, kutyákról és juhokról nem gondoskodott, az állatokat nem etette megfelelően, a kutyákat durván bántalmazta, ami miatt az állatok egymást is megtámadták és két ló elpusztult - közölte a Kiskunhalasi Járási Ügyészség.

Az őstermelő foglalkozású vádlottnak Mélykúton volt egy bekerített telephelye, ahol lovakat, juhokat, majd 2016-tól kutyákat is tartott.

A vádlott a lovait hiányos és rossz takarmánnyal látta el, ivóvizükről rendszertelenül gondoskodott, ami miatt a lovak lesoványodtak, majd három állat megbetegedett. A vádlott a beteg lovak gyógykezeléséről sem gondoskodott, két állat elpusztult. A férfi még a lovak tetemeit sem szállíttatta el.

2017. július 30-án lakossági bejelentés alapján egy állatorvos és állatvédők találták meg a lovak tetemeit, valamint a telephelyen 18, míg a vádlott mélykúti házában összesen 29 kutyát is találtak. A vádlott a kutyák gondozását szintén elhanyagolta, tisztán tartásukról, megfelelő élelmezésükről és itatásukról sem gondoskodott. A vádlott az ebeket többször az elhullott tetemekkel etette és a kutyák bolháinak kiirtása érdekében sem tett semmit. Ezen kívül a vádlott több kutyát rövidre kötve tartott, durván bántalmazott. Ezek a körülmények a kutyáknak különös szenvedést okoztak, akár el is pusztulhattak volna.

A vádlott a kutyákat nem különítette el, így azok egymásra, illetve a telepen tartott juhokra támadtak. A vádlott a tanyán tartott 18 juh gondozását is elhanyagolta, a nyírásukról nem gondoskodott, betegségeiket nem kezelte. Az illetékes kormányhivatal a helyszínen talált állatokat elkobozta és állatvédő szervezetek tulajdonába adta, egyúttal a vádlottat az egypatás állatok, a juhok és a kedvtelésből tartott állatok tartásától nyolc évre eltiltotta.

A szabadlábon védekező vádlottat az ügyészség állatkínzással vádolja és börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. Az ügyész indítványozta azt is, hogy a vádlottat az állattartással kapcsolatos foglalkozástól is tiltsa el a bíróság.