Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Gyurcsány már tudja, mit csinál, ha győz a baloldal

2018.04.05. 13:55
A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy ha a baloldali pártok nyernek a választáson, akkor már másnap kezdjenek tárgyalni a koalíciókötésről. A DK elnöke szerint ha csak a Jobbikkal együtt lenne többségük, akkor szakértői kormányt kell felállítani majd egy év múlva új választást tartani.

Gyurcsány Ferenc csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a "demokratikus" ellenzék győzelme esetén már hétfőn meg kell kezdeni a tárgyalásokat, amelyeket a legtöbb listás mandátumot szerző pártnak kell vezetnie. A tárgyalások során a kormányfő személyről, a kormány összetételéről és kormány programjáról kell megállapodni - tette hozzá. A pártelnök hangsúlyozta, miután a "demokratikus" ellenzéki pártok programjai közel állnak egymáshoz, ezért ebben az esetben egy nyugodt és eredményes tárgyalás várható.

Gyurcsány Ferenc arra az esetre, ha az ellenzék csak a Jobbikkal együtt szerez többséget,  egyik párthoz sem kötődő szakértői kormányt és miniszterelnököt javasol. A szakértői kormányt a jelenlegi ellenzéki pártok kívülről támogatják majd - tette hozzá.

Ez a kabinet egy év alatt elvégzi feladatát és előkészít egy új választást - mondta a politikus. A feladatok közé a Fidesz "korrupciós ügyeinek feltárását", a tisztességtelenül szerzett vagyonok zárolását és az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sorolta. A kormánynak helyre kell állítania a tisztességes politikai versenyt, a média szabadságát és ki kell dolgoznia egy méltányos választási és pártfinanszírozási törvényt - folytatta.

További feladatként említette a az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjak "rendbetételét", a béremelést valamint a szociális biztonság helyreállítását.     Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a szakértői kormány tagjairól a koalíciós pártoknak kell megállapodniuk. Elismerte, hogy vannak jelöltjei, de ezeket a neveket csak a tárgyalásokon akarja megosztani. Hozzátette, egy kormányalakítás során az LMP-vel is együtt tudnának működni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!