Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány már tudja, mit csinál, ha győz a baloldal

2018.04.05. 13:55
A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy ha a baloldali pártok nyernek a választáson, akkor már másnap kezdjenek tárgyalni a koalíciókötésről. A DK elnöke szerint ha csak a Jobbikkal együtt lenne többségük, akkor szakértői kormányt kell felállítani majd egy év múlva új választást tartani.

Gyurcsány Ferenc csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a "demokratikus" ellenzék győzelme esetén már hétfőn meg kell kezdeni a tárgyalásokat, amelyeket a legtöbb listás mandátumot szerző pártnak kell vezetnie. A tárgyalások során a kormányfő személyről, a kormány összetételéről és kormány programjáról kell megállapodni - tette hozzá. A pártelnök hangsúlyozta, miután a "demokratikus" ellenzéki pártok programjai közel állnak egymáshoz, ezért ebben az esetben egy nyugodt és eredményes tárgyalás várható.

Gyurcsány Ferenc arra az esetre, ha az ellenzék csak a Jobbikkal együtt szerez többséget,  egyik párthoz sem kötődő szakértői kormányt és miniszterelnököt javasol. A szakértői kormányt a jelenlegi ellenzéki pártok kívülről támogatják majd - tette hozzá.

Ez a kabinet egy év alatt elvégzi feladatát és előkészít egy új választást - mondta a politikus. A feladatok közé a Fidesz "korrupciós ügyeinek feltárását", a tisztességtelenül szerzett vagyonok zárolását és az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sorolta. A kormánynak helyre kell állítania a tisztességes politikai versenyt, a média szabadságát és ki kell dolgoznia egy méltányos választási és pártfinanszírozási törvényt - folytatta.

További feladatként említette a az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjak "rendbetételét", a béremelést valamint a szociális biztonság helyreállítását.     Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a szakértői kormány tagjairól a koalíciós pártoknak kell megállapodniuk. Elismerte, hogy vannak jelöltjei, de ezeket a neveket csak a tárgyalásokon akarja megosztani. Hozzátette, egy kormányalakítás során az LMP-vel is együtt tudnának működni.