Rafael
19 °C
33 °C

Debreceni egyetemistákat ítél a bíró fegyházra dílerkedésért

2018.04.09. 12:33

P. Gy. Zs., T. J és O. G. debreceni egyetemisták voltak, és marihuánát árultak a Debreceni Egyetem campusában. T. J. már 2011-től dílerkedéssel szerzett pénzt, aztán 2014-ben találkozott O.G.-vel. Utóbbi "50 alkalommal, összesen 2500 gramm marihuánát vásárolt, több mint 3 millió 700 ezer forint értékben". Szintén ebben az évben kezdett el füvet árulni az egyetemen P. Zs. is, aki a Debreceni Törvényszék közleménye szerint heti-kétheti rendszerességgel, alkalmanként 50 gramm marihuánát vett O. G.-től, és "20 alkalommal, alkalmanként 50 gramm marihuánát vett összesen 1 millió 800 ezer forintért." 

A rendőrség 2015 júliusában fogta el őket, amikor "70 gramm gomba cserélt éppen gazdát". A debreceni bíróság bűnösnek mondta ki őket, és brutális büntetést szabott ki rájuk az indoklás szerint azért, hogy példát statuáljon: kereskedéssel, oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében P.Gy. elsőrendű vádlottat 7 év fegyházbüntetésre, O.G. és T.J. másod- és harmadrendű vádlottakat pedig 6-6 év fegyházbüntetésre ítélte. A vádlottaktól a bíróság összesen csaknem 5 és félmillió forint vagyonelkobzást rendelt el, illetve kötelezte őket mintegy 1,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. 

A közlemény szerint P. Gy. Zs. egyetemistaként került Debrecenbe és hallgatóként a Kassai úti kollégiumban lakott. Családjának anyagi helyzete megromlott, ezért határozta el, hogy egyetemi diáktársainak kábítószert értékesít. Az ítélet indoklásában elhangzott: súlyosító körülményként értékelte a bíró a bűncselekmény elszaporodottságát.

Az ítélet nem jogerős. Az elsőrendű vádlott esetében a bíró elrendelte, a másod- és harmadrendű vádlott esetében pedig fenntartotta a lakhelyelhagyási tilalmat.