Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Debreceni egyetemistákat ítél a bíró fegyházra dílerkedésért

2018.04.09. 12:33

P. Gy. Zs., T. J és O. G. debreceni egyetemisták voltak, és marihuánát árultak a Debreceni Egyetem campusában. T. J. már 2011-től dílerkedéssel szerzett pénzt, aztán 2014-ben találkozott O.G.-vel. Utóbbi "50 alkalommal, összesen 2500 gramm marihuánát vásárolt, több mint 3 millió 700 ezer forint értékben". Szintén ebben az évben kezdett el füvet árulni az egyetemen P. Zs. is, aki a Debreceni Törvényszék közleménye szerint heti-kétheti rendszerességgel, alkalmanként 50 gramm marihuánát vett O. G.-től, és "20 alkalommal, alkalmanként 50 gramm marihuánát vett összesen 1 millió 800 ezer forintért." 

A rendőrség 2015 júliusában fogta el őket, amikor "70 gramm gomba cserélt éppen gazdát". A debreceni bíróság bűnösnek mondta ki őket, és brutális büntetést szabott ki rájuk az indoklás szerint azért, hogy példát statuáljon: kereskedéssel, oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében P.Gy. elsőrendű vádlottat 7 év fegyházbüntetésre, O.G. és T.J. másod- és harmadrendű vádlottakat pedig 6-6 év fegyházbüntetésre ítélte. A vádlottaktól a bíróság összesen csaknem 5 és félmillió forint vagyonelkobzást rendelt el, illetve kötelezte őket mintegy 1,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. 

A közlemény szerint P. Gy. Zs. egyetemistaként került Debrecenbe és hallgatóként a Kassai úti kollégiumban lakott. Családjának anyagi helyzete megromlott, ezért határozta el, hogy egyetemi diáktársainak kábítószert értékesít. Az ítélet indoklásában elhangzott: súlyosító körülményként értékelte a bíró a bűncselekmény elszaporodottságát.

Az ítélet nem jogerős. Az elsőrendű vádlott esetében a bíró elrendelte, a másod- és harmadrendű vádlott esetében pedig fenntartotta a lakhelyelhagyási tilalmat.