Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha a londoni magyarokon múlik, a Fidesz–KDNP be sem jut a parlamentbe

2018.04.11. 13:23
Egy önkéntes csapat közvélemény-kutatást végzett a választás napján sorban állók között Londonban: több mint ezer embert kérdeztek meg arról, hogy melyik pártra fognak szavazni. Az eredményekből kiderül, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum tarolt, míg a Fidesz csúnyán kikaphatott Londonban.

A 444 vette észre Pokorádi Gábor Facebook-oldalán azt a közvélemény-kutatást, amelynek során egy önkéntesekből álló csapat mérte a londoni magyarok pártpreferenciáját.

A kutatást azért végezték el, mert ki akarták deríteni, hogy mi „a nyugatra kényszerült magyarok pártpreferenciája”; ezek az adatok eddig sosem derültek ki, mert beleolvadtak az otthoni eredményekbe. 

A szélsőjobboldaliból néppártosodó Jobbik az első helyen

Pokorádi Gábor Facebook-posztjából kiderül, hogy Londonban és környékén három párt emelkedik ki. A legnépszerűbb a Jobbik 24,26%-kal, a második és a harmadik helyen az LMP végzett 20,61%-kal, illetve a Momentum 20,52%-kal.

Az MSZP a negyedik helyre került 11,7%-kal. A Fidesz–KDNP-nek viszont drasztikusan csökkent a szavazóbázisa a londoni magyaroknál, a közvélemény-kutatás szerint csupán 7,19%-ot kapott, amivel a 10%-os a parlamenti küszöböt sem érné el . 

Pokorádi azt üzeni: 

Szeretném, ha tudnátok, hogy rajtunk, nyugaton élő magyarokon tényleg nem múlott! De ha csak rajtunk múlott volna, a Fidesznek nemhogy 2/3-a nincsen, hanem, mint pártszövetség a KDNP-vel, kiestek volna a parlamentből!  

– olvasható a Facebook-posztban. 

Szélnek még lehet, hogy van esélye

A 444 szerint a választás végeredményére az LMP-re leadott szavazatoknak lehet hatásuk, mert Szél Bernadett körzetében a még meg nem számolt szavazatok nagy része levélszavazat.

Jelenleg Budakeszin Szél Bernadettnek 786 szavazat a hátránya az első helyen álló fideszes Csenger-Zalán Zsolttal szemben.

Még hitelesíteni kell a felmérést

A közvélemény-kutatás során több mint 1000 embert kérdeztek meg véletlenszerűen, hogy az eredmény statisztikailag szignifikáns legyen. A válaszadók pedig egy anonim 30 másodperces űrlapot töltöttek ki. A kitöltött űrlapok szabályossága utólag is ellenőrizhető, mert egy letéphető ellenőrző szelvényt csatoltak hozzájuk. 

A Pokorádi által közölt adatok még nem a véglesek és nem auditáltak, azaz még hitelesíteni kell őket.