Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eldőlt: Karácsonyék együtt maradnak a szocialistákkal

2018.04.18. 14:31
Nem lesz külön frakciója a Párbeszédnek a parlamentben. Ahogy a választásokon együtt indultak, most folytatják szövetségben az MSZP-vel, amely Tóth Bertalant választotta meg frakcióvezetőnek.

Az MSZP–Párbeszéd frakciószövetségben politizál az Országgyűlésben – jelentette be Karácsony Gergely szerdán Budapesten újságíróknak. A Párbeszéd társelnöke közölte azt is:

Tóth Bertalant választották a frakciószövetség vezetőjének.

Az MSZP–Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőinek tanácskozása után Karácsony Gergely közölte, a frakciószövetség jogi és technikai részletein dolgoznak még, de a politikai szándék egyértelmű:

Amit a kampányban közösen képviselt a változás szövetsége, azt az Országgyűlésben is közösen kívánja képviselni.

A kampány kezdetén kérdéses volt, hogy a Párbeszéd a választás után is az MSZP-vel folytatja-e. Mivel a két párt szövetségben indult, és mindkettőjük logója szerepelt a szavazólapon, így Szabó Tímeáéknak lehetőségük lett volna öt fővel külön frakciót alakítani. A parlamentbe három párbeszédes jutott, és terjedtek olyan hírek, hogy az együttös Szabó Szabolccsal, illetve a liberális Bősz Anettel meglehet az öt fő. Erről azonban már nincs szó a mostani döntés után. Tóth Bertalan ugyanakkor lebegtette a dolgot, mert arra a kérdésre, önálló frakciója lesz-e az MSZP-nek és a Párbeszédnek, Tóth Bertalan azt mondta, a jogi részletekről hétfő reggelig döntenek.

Karácsony azt is mondta, hogy a választási eredmény nem úgy alakult, ahogy remélték, arról beszélt: "bármit is gondol magáról a kétharmad, a társadalom többsége továbbra is a változást akaró emberek szövetségét jelenti, hiszen az emberek többsége nem arra szavazott, hogy a kormány folytassa a munkáját". Viszont most világos politikai döntést hoztak most azzal, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt közösen kíván politizálni.

Közösen politizálnak az Országgyűlésben és közösen készülnek a következő választásokra is.

Céljuk, hogy a szövetséget tágra nyissák, nyissanak a civil szervezetek és más demokratikus ellenzéki pártok felé.

Képviselni akarják a változást akarókat

Tóth Bertalan most közölte, a parlamenti munkában képviselni fogják azokat a választókat, akik az MSZP–Párbeszédre szavaztak, illetve azt a 2,5 millió embert is, akik változást akarnak. Hozzátette: nyilvánosságra fognak hozni minden, a „maffiaállammal” kapcsolatos információt, és élnek majd képviselői jogaikkal, ha bárki védelemre szorul.  Ő is hangsúlyozta a szövetség nyitottságát, továbbá jelezte, a parlamenten kívüli hangokat és véleményeket is szeretnék megjeleníteni az Országgyűlésben.

Tóth Bertalan megválasztása frakcióvezetőnek nem meglepő, hiszen eddig is töltötte be ezt a posztot, és Molnár Gyula távozó pártelnök is őt ajánlotta a frakciónak. Tóth Bertalan a hírek szerint pályázik az MSZP vezetésére is, ahogy Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is beszélt arról, hogy átvenné a párt vezetését. Erről azonban majd az MSZP választmánya és kongresszusa fog dönteni.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy értékelt, a három párt által létrehozott szövetség átível a politikai törésvonalakon, ennek pedig önmagában üzenete van. De annak is - folytatta - , hogy akármilyen formában is, de fenn tud maradni "a legkompromisszumkészebb és a legfelelősségteljesebb trió", a változás szövetsége.

Még végiggondolják, részt vesznek-e a parlamenti munkában

Tóth Bertalan kérdésre beszélt a Ház alakuló ülését előkészítő tárgyalásokról. Elmondta, jövő héten kezdődnek a tárgyalások, ha megismerik a tisztségviselők és a bizottsági helyek elosztásáról szóló ajánlatot, akkor döntenek arról, hogy elfogadják-e, foglalkoznak-e azzal egyáltalán. Akkor derül ki az is, hogy az ellenzéki pártok között lesz-e majd egyeztetés erről az ajánlatról.

A frakcióvezető szerint ha marad "a pökhendi stílus", a hatalommal való visszaélés a kormánypártok részéről, akkor az ellenzéki pártoknak beszélniük kell arról, hogy részt akarnak-e venni a parlament munkájában. Tóth Bertalan csak az összes ellenzéki párt egyetértésével tartotta elképzelhetőnek a parlamenti munka bojkottját.

A frakcióülésen elbúcsúztak az MSZP azon képviselőitől, akik nem szereztek mandátumot.

Facebook-oldala szerint nem jutott be a képviselői irodaházba, így nem vehetett részt az ülésen a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence, aki az MSZP-Párbeszéd közös listájának 11. helyéről került be az Országgyűlésbe. Tordai Bencének tavaly áprilisban vonták meg a belépési jogát az Országgyűlés Hivatalának épületeibe, mert a politikus a miniszterelnök főemeleti dolgozószobájának ajtajára plakátokat helyezett el. 

   

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.