Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

LMP: Komoly biztonsági rések vannak a választási informatikai rendszerben

2018.04.23. 14:19
Az LMP szerint egy egymással összejátszó kör tartja kezében a választási informatikai rendszert, amelyen komoly biztonsági rések is vannak.

Szél Bernadett társelnök és Demeter Márta országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten osztotta meg újságírókkal tapasztalatait, miután április 9-e óta informatikusok, adatelemzők és jogászok segítségével áttekintette a választás lebonyolításában érintett intézmények, cégek, és a használt technikai háttér hálózatát.

Az MTI jelentése szerint az LMP-s politikusok megdöbbentő összefonódásokról beszéltek, és a feltárt kapcsolati hálók, illetve a kérdéseikre kapott válaszok alapján kijelentették,

mind a választási informatikai rendszer, mind a teljes közigazgatási informatikai és intézményrendszer manipulálható, miután azt egy szűk kör kezébe szervezte ki a kormányzat. ... A cégháló szervezett bűnözői logikán szerveződő mintázatot mutat.

A Nemzeti Választási Iroda és a Belügyminisztérium is vizsgálatot folytat a választási rendszer leállásával kapcsolatban, erre hivatkozva nem kaptak választ számos kérdésükre. De a biztonsági kockázatok közül kiemelték, marokkói kézben van az integrált választási szolgáltatási rendszer korábbi változatának alap forráskódja, és bár arra nincs bizonyítékuk, hogy ennek továbbfejlesztése a mostani rendszer, ez szerintük feltételezhető.

Demeter Márta a rendszer egyik kulcsfigurájának nevezte Deményné Kertész Krisztinát. Mint fogalmazott, Pintér Sándor belügyminiszter korábbi jobbkeze vezető posztokat töltött be a korábbi BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalnál, valamint annak jogutódjánál, ahol több közbeszerzést is segített nyerni az Idom 2000 Konzulens Zrt.-nek, majd a céghez igazolt át. A céget - amelyet állításuk szerit három, Pintér Sándorhoz köthető belügyes alapított, 2010 áprilisában választási csalással is megvádolták. A társaságból kivált IdomSoft Zrt. üzemelteti a nemzeti választási rendszert. Ezt a céget vezette korábban az NVI jelenlegi informatikai szakértője és vezetője, Malics Géza. Az Idomot később államosították.

Az LMP-s politikusok említést tettek Vertán György szerepéről is, aki több cégén keresztül is kapott állami megrendeléseket, egyik cége pedig a Fidesz honlapjának üzemeltetője. Másik cégében, a Tigra Business Intelligence-ben Deményné Kertész Krisztina is résztulajdonos volt egy ideig, és ez fejlesztett programokat az NVI-nek. Úgy ítélték meg, ha valaki manipulálhatta az adatokat, az a Tigra Kft. lehetett.

Szél Bernadett beszámolt arról is,

továbbra is súlyosan torzító hatásokat lát választókerületében a választás lebonyolításában, ezért a Kúriához fordult a választás ottani megismétléséért.