Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hátulról rúgtak fejbe egy Ligetvédőt a Valton biztonsági őrei

2018.04.26. 11:21 Módosítva: 2018-04-26 12:58:39

Szerdán a faátültető gépek megjelenése ellen tiltakozott néhány ligetvédő a Dózsa György úton lévő építési területnél.  

A ligetvédők a bejelentett demonstráción megpróbálták megakadályozni, hogy a gépek kihajtsanak a munkaterületről, de szembe találták magukat egy tucat valtonos biztonsági őrrel. 

A történtekről a 168 óra készített videót. Ezen az látszik, hogy a biztonsági őrök hihetetlen brutalitással lépnek fel a tüntetők ellen, és amit csinálnak, azt semmiképpen nem lehet szakszerűnek tekinteni (valószínűleg törvényesnek se, de ez legyen a bíróság dolga).

Az egyik tüntetőt a kisteherautó platóján álló biztonsági őr konkrétan hátulról fejbe rúgja:

Hárman-négyen tepernek le úgy egy embert, hogy közben a nyakát fogják, kezét és lábát kicsavarják. Egy nőt nagy erővel ütnek meg. 

A 168 óra videóján feltűnnek rendőrök is. Ők eredetileg a demonstrációt voltak ott biztosítani, de mint az egyik tüntető elmondta, egy idő után eltűntek a helyszínről. Ezzel tulajdonképpen átengedték a terepet a valtonosoknak.

Ezután indultak meg a biztonsági őrük a munkaterület kapuja előtt műanyagszékeken ücsörgő ligetvédők ellen. A videón később feltűnnek rendőrök. A helyzet ekkor már leginkább egy kocsmai tömegverekedéshez hasonlít. A rendőrök is letepernek egy-egy ligetvédőt, egy másik egy valtonost igyekszik megállítani.  

Itt nézheti meg a teljes videót.

 Az ügyben kérdéseket küldünk a rendőrségnek, a Városliget Zrt.-nek és a Valtonnak.

Frissítés: A rendőrség nyomoz az ügyben. A Magyar Narancsnak válaszában úgy fogalmazott a rendőrség, hogy: „A Budapesti Rendőr-Főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. Válaszadásunkig a nyomozók egy főt hallgattak ki gyanúsítottként. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel további információt a rendőrség nem ad.”

Frissítés 2: A Városliget Zrt. elítél minden erőszakot

A cég lapunknak a következő közleményt küldte az eseményekkel kapcsolatban: "Szerdán a Ligetvédők kevesebb mint egytucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal. 

Az indulatok ezt követően szabadultak el. A Városliget Zrt. természetesen jogszabályi keretek között mindenki véleménynyilvánítási szabadságát tiszteletben tartja, ugyanakkor valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódik és elítél, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy eddig és a jövőben is csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során és elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívta a figyelmét.

A tiltakozások apropóján fontos megegyezni, hogy Városliget Zrt. a park megújítása során mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával újjászülessen a park teljes növény- és állatvilága. Mindezek érdekében a leendő Néprajzi Múzeum és az iskolásoknak kialakítandó sportpark területén kis mennyiségű fa biztonságos átültetésére van szükség, ahogy az a Liget Budapest Projekt honlapján is olvasható."