Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eldőlt, hogy elnök és elnökhelyettes lesz a Jobbikban

2018.04.28. 13:18

Két kongresszust is tart a Jobbik, ezeken eldől a jövőben milyen szerkezetben vezetik a pártot, illetve az is, hogy kik. És ezzel nyilván az is, hogy néppártosodós irány lesz, vagy inkább radikálisabb irányba fordul majd a párt.

Az első kongresszus most szombaton volt, ahol a 24.hu cikke szerint az első feléről döntöttek. A jelenlegi rendszerben egy elnök és hat alelnöke van a pártnak, most arról döntöttek, hogy beemelnek még egy pozíciót, az elnökhelyettesit, így egy elnök és egy elnökhelyettes vezeti a pártot a hat alelnökkel. Ezt a küldöttek négyötödének támogatásával megszavazták. 

Megtörtént ez a strukturális változás, a jövőben nemcsak egy elnök, hanem hat alelnök irányítja a Jobbikot, hanem elnök, elnökhelyettes és hat alelnök, tehát a társelnöki rendszer az ugye el lett vetve, és helyette egy elnök-elnökhelyettesi koncepció lépett életbe, és ez a küldöttek több mint 82 százalékának egyetértésével, hatalmas többséggel elfogadásra került

- mondta Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a Hír TV-nek.

A korábbi rendszerben, ha az elnök valami miatt akadályoztatva volt, akkor ő jelölhetett ki maga helyett valakit a hat alelnök közül, az új rendszerben így állandó helyettese lesz. A cikk szerint, ha a következő kongresszuson (május 12.) Vona akarata érvényesül, akkor az elnök és elnökhelyettes pozíciókban Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont láthatjuk majd.

A másik lehetőség itt ugyebár Toroczkai László, aki Vona lemondása után bejelentkezett a párt elnöki tisztségéért. Toroczkai legutóbb egy hosszú posztban reagált a felvetésekre, miszerint vele nem feltétlenül bővülne a Jobbik tábora, sokkal inkább szűkülne. Azt írta tréfálkozva: "állítólag nem vagyok elég néppárti, csak egy szűk réteg fogadna el, elszigetelődnénk, viszályokat okoznék, aztán miután vérfürdőt rendeznék a megválasztásomat követően, kukagyújtogatókat hoznék a Jobbikba", majd hosszan kifejtette, hogy ő maga a néppártiság szobra. Novák Előd pedig arról írt Facebookon, hogy hagyni kellene ezt a társelnöki-elnökhelyettesi liberális hülyeséget, és egy erős vezetőt kellene választani, Orbánék is ezzel nyernek.

A 24.hu azt írja, a kongresszus azt is megszavazta, hogy megmarad az elnöki vétó lehetősége az elnökségi tagokat illetően, ez ugyebár az, amivel Vona élt is, amikor kiszorította Novák Elődöt például.