Biró Marcell lehet Orbán új jobbkeze

2018.05.02. 10:27 Módosítva: 2018.05.02. 13:25

A 24.hu úgy értesült, hogy Biró Marcell államtitkárként vezetheti majd a kizárólag a kormányfőnek alárendelt Miniszterelnöki Kormányirodát, ami amolyan harmadik kancelláriaként a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyelné.

Biró Marcell
Biró Marcell
Fotó: Beliczay László / MTI

Az új közigazgatási egységről Rogán Antal kabinetminiszter beszélt először az RTL Klub Híradójának, és ez némi magyarázattal szolgálhat arra, hogy mire gondolhatott Orbán Viktor amikor azt mondta, hogy eddig vezette a kormányt, most irányítani akarja. A Miniszterelnöki Kormányiroda részben a Miniszterelnökségtől venne el hatásköröket, amit az új kormányban Lázár János helyett Gulyás Gergely irányít majd. A 24.hu szerint azonban pontos hatásköri elhatárolás még nincs, így nem tudni, mekkora hatalom lesz Biró Marcell kezében.

Biró Marcell 2010 óta dolgozik a kormányban, és azóta sok poszton megfordult. Volt a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcánál, majd annak államtitkára lett. Négy éve követte Navracsicsot a külügyminisztériumba, majd Szijjártó érkezésekor távoznia kellett, egy évig Pintér Sándor kabinetfőnöke volt. Utána a Rogán vezette minisztériumban a kabinetiroda közigazgatási államtitkára lett, most pedig közvetlen munkatársának hívja a miniszterelnök.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.