Ritkán fogjuk látni Orbán új jobbkezét

2018.05.03. 05:50

Biró Marcell fontos háttérmunkát végzett eddig, és ezután is ez lesz a feladata. Nem egy váratlanul előkerülő, befolyásos politikai szereplőről van szó, hanem egy hivatalnokról – foglalta össze a Miniszterelnöki Kormányiroda vezetőjének karakterét és pozícióját egy kormányzati forrásunk. Biróról a 24.hu írta meg tegnap, hogy államtitkári minőségben ő fogja vezetni a közvetlenül Orbán alá tartozó kormányirodát, ami azt is jelenti, hogy ő lesz Orbán új jobbkeze.

Az Mfor.hu ehhez azt tette hozzá, hogy Miniszterelnöki Kormányiroda „nem más, mint a hatalomgyakorlás további centralizációja”, és a ciklus során várhatóan tovább bővülhet az Orbán személyes hatáskörébe tartozó döntési kompetenciák köre.

Egy Fidesz-frakció mellett tanácsadóként dolgozó forrásunk szerint a kormányiroda nem jelent újabb hatalmi koncentrációt, bár hozzátette: még kialakulóban van az új struktúra. Beszélgetőtársunk szerint arról van szó, hogy az előző ciklusban a Miniszterelnökségen és a Miniszterelnöki Kabinetirodában is volt egy-egy olyan „műhely”, mint amilyen most a kormányiroda lesz. A kettő összefésülésétől jobb eredményt várnak” - mondta.

Az új szervezeti egység legfontosabb feladata a kormány-előterjesztések ellenőrzése lesz. Kell egy olyan agyközpont, ami a jogszabályi kodifikációnál minden szempontot figyelembe tud venni pártpolitikai szempontoktól mentesen” – hangzott egy magyarázat, ami röviden azt jelenti, hogy például egy új törvény esetén ennek a szervezetnek kell majd előzetesen összhangba hoznia a törvényszöveget az alaptörvénnyel, az uniós joggal és az egyéb hazai jogszabályokkal. A pártpolitikai mentesség ebben az esetben azt jelenti, hogy a jogszabályok előkészítésében sem a kabinetiroda, sem a Miniszterelnökség vezetője nem élhet esetleges személyes befolyással.

Marcell eddig is ezzel foglalkozott, nincs ebben újdonság. Valamilyen politikai oknál fogva valaki erőteljesen azt akarja mutatni, hogy a kabinetiroda közigazgatási államtitkára feljebb lép, de ez hülyeség

– fogalmazott egyik forrásunk.

Bár Biró 2010 óta kormányzati pozíciókban dolgozik, a nyilvánosság előtt gyakorlatilag teljesen ismeretlen. Ha azt vesszük, hogy nem egy pártpolitikusról, hanem egy hivatalnokról van szó, akkor ez mondjuk annyira nem meglepő. Két érdekesebb említést találni róla az MTI hírarchívumában:

  • 2012 novemberében a Magyar Triatlon Szövetség elnökének választották, majd erről a tisztségéről megnövekedett államigazgatási feladatai miatt 2014 májusában lemondott. Utóda Bátorfi Béla lett, aki Orbán Viktor fogásza.
  • 2017 májusban ő képviselte a kormányt Münchenben egy bajor állami kitüntetés átadóján. A rendezvényen Leslie Mandoki munkásságát ismerték el.

Ha Biró eddigi szerepléseiből indulunk ki, és abból, hogy nagyjából változatlan feladatkörben fog ezután is dolgozni, akkor olyan jobbkeze lesz a miniszterelnöknek, akiről ritkán fogunk hallani.