Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint 100 ezren vágnak neki ma az érettséginek

D KOS20160503005
2018.05.07. 07:57

A legtöbb diák számára ma reggel nyolckor kezdődnek meg az érettségi vizsgák. A vizsga lassan alig-alig hasonlít arra, amit az ő szüleik javarészt a nyolcvanas években tettek le. 

Az érettségi első napján a magyar tételeket már rég nem a rádióban olvassák be, de ennél sokkal több minden változott. 2005 óta kétszintű érettségi van: a gyerekek választhatnak, hogy egyes tárgyakból könnyebb, középszintű vizsgát tesznek, az egyetemi továbbtanulásukhoz szükséges tárgyakból pedig emelt szintű vizsgát. Az érettségi 2005 óta kiváltja az egyetemi felvételit is. A rendszer ezzel igazságosabbá vált, mert az országban mindenhol egységes írásbeli és szóbeli vizsgát tesznek, és az így megszerzett pontszámok alapján kerülhetnek be az egyetemre a diákok.

Egyre gyakorlatiasabb

Sokat változott az érettségi tartalma is. Ahogy az egész magyar oktatásban, úgy az érettségin is egyre nagyobb szerepet kap a bemagolt lexikális tudás helyett a megtanult ismeretek gyakorlati alkalmazása. A magyar érettségin például egyre inkább eltolódott az arány a diákok többsége számára érdektelen irodalomtudománytól a nyelv hétköznapi megértése és használata felé.

A magyar írásbeli vizsgán már régóta nemcsak egy esszéfeladat van, hanem szövegértési feladatsor is. A középszintű vizsgán a diákok ehhez nem is irodalmi műből kapnak részletet, hanem valamilyen ismeretterjesztő vagy publicisztikai szövegből, majd ennek alapján kell kérdéseket megválaszolniuk.

Ebben a cikkben nézheti meg, milyen feladatokat kell ma megoldani a magyar, a matek és a történelemérettségin. 

Tavaly óta a diákoknak egy rövid (120-200 szavas) szöveget is írniuk kell egy adott témáról, ami szintén a nyelv hétköznapi használatát erősíti. A diákok választhatnak egy érvelési vagy egy gyakorlati szövegalkotási feladat közül. A tavaly őszi érettségin például arról kellett érvelniük, hogy adott pénzből a hosszabb belföldi vagy a rövidebb külföldi nyaralás éri-e meg jobban. A másik feladatban egy lakógyűlésre kellett rövid felszólalást írni arról, hogy a társasház pénzét homlokzatfelújításra költsék-e, vagy inkább tegyék félre és kamatoztassák későbbi kiadásokra, tavaly ilyenkor pedig motivációs levelet lehetett írni a helyi közlekedési vállalathoz, amelyben a diák tanulmányai mellett utastájékoztató munkakörre jelentkezik.  

Még érdekesebb a tantárgyak határainak lassú elmosódása. A magyar, a matematika vagy a történelem érettségin a diákoknak ma már minimálisan alkalmazniuk kell nyelvi, statisztikai, számolási vagy éppen földrajzi ismereteiket is.

Matek és történelem érettségi feladatok megoldásai élőben az Indexen

  • Kedden 14 órakor az Indexen élő adásban mutatja meg a középszintű matematika nehezebb vagy érdekesebb feladatainak megoldását Gerőcs László, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója.
  • Szerdán 14 órakor a középszintű történelem érettségi megoldásait élő videóban ismerteti az Indexen Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető történelemtanára.

Négy órányi vizsga

Idén 110 700-an tesznek érettségit. Öt tárgyból kell vizsgát tenni. Magyarból, matematikából, történelemből, egy élő idegen nyelvből vagy latinból mindenkinek kötelező érettségiznie, ezek mellé még legalább egy tárgyat kell választani. 

A mai magyar írásbeli érettségin a diákok négy órát kapnak a feladatok kidolgozására. Középszinten a vizsga első 90 perces részében oldhatják meg a szövegértési és a szövegalkotási feladatot. A feladatlapokat ezután beszedik, ezután kapják meg a második részt a kidolgozandó hosszabb, műértelmező esszéfeladattal. Az emelt szintű magyar írásbelin nagyobb hangsúllyal esik latba az irodalom: a szövegek irodalmi művekből származnak és van nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor is. A vizsgán a diákok használhatják a helyesírási szótárt.

Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgát. Az írásbeli vizsgákat május 4-28. között, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7-14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják. 

Borítókép: matematika írásbeli érettségi vizsga az ócsai Bolyai János Gimnáziumban 2016. május 3-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI.