Ödön
2 °C
11 °C

Szörnyű állapotokról beszélt egy szegényekkel foglalkozó pszichológus

2018.05.07. 12:52 Módosítva: 2018-05-07 13:46:37

Egészen lehangoló képet festett Magyarország szegény oldaláról Tasi Kriszta pszichológus, akivel az Abcúg készített interjút. Már az is elég súlyos, hogy a kunhegyesi járáshoz tartozó hét településen (Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabő, Tiszabura, Tiszagyenda, Tiszaroff, Tomajmonostora) egyedül ő a pszichológus, rajta kívül nincs más, aki ezt a területet ellátná.  

"Mindenki túlterhelt, nem tudjuk ellátni rendesen a térséget, miközben azt látom, hogy borzasztó nagy igény lenne pszichológus segítéségére" - mondta.

Tasinak hivatalosan annyi lenne a feladata, hogy megszűri az eseteket és tovább küldi őket a pszichiáterhez, a fejlesztő pedagógushoz vagy a nevelési tanácsadóhoz. "Mivel azonban az egész rendszer szolgáltatáshiányos – a gyerekpszichiáternál például minimum egy hónap a várakozási idő – ezért nem tehetem meg, hogy ennyit várjak, ha ott ül velem szemben egy hatodikos kislány,  aki összevagdosta a karját az iskolában. Hétvégén egy olyan családdal foglalkoztam, ahol a 13 éves kamaszfiú vágta le az édesapját a kötélről, de már nem tudtak rajta segíteni. Azonnal be kellett avatkoznom, hogy ne történjen még nagyobb baj" - mesélte.

Beszélt arról is, hogy egy ideig nagyon terjedt a Kék Bálna nevű jelenség a tinédzserek között, és az egyik feladat az volt, hogy az elköteleződés bizonyítékaként vagdossák össze magukat. Ettől függetlenül is “divatos” a környékbeli kamaszok között, hogy ezzel fejezik ki fájdalmukat. Rengeteg tanulási és magatartászavaros gyerekkel találkozik, felnőtteknél a depresszió a leggyakoribb, de előfordul skizofrénia, borderline is.

A szexuális erőszak is gyakori. "Nem szoktam mérlegelni, hogy mennyi igazságalapja van a történetnek, azonnal megteszem a szükséges lépéseket. A szomorú valóság az, hogy minden esetben beigazolódott a gyanú" - mondta. 

Tasi rendelt már árokparton és gátoldalon is, a segítőszándéknak szerinte nem szabhat határt egy irodaajtó. "Sokat vitatkoztam erről a tanáraimmal anno, hogy ilyen körülmények között még ezeket a kereteket sem lehet tartani, utólag ők is belátták ezt" - mesélte.

A teljes interjú itt olvasható el.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?