Natália
1 °C
7 °C

Ma matekérettségi: délután egytől megoldások az Indexen

2018.05.08. 07:42 Módosítva: 2018-05-08 10:30:31

Ma a matematika írásbeli érettségiket tartják az ország középiskoláiban. A többség középszintű vizsgát tesz, ami reggel nyolckor kezdődik és 3 órás lesz. 

Ma 13 óra után Gerőcs László, a Trefort Ágoston Gimnázium vezető matematika tanára és Csapodi Csaba, az ELTE tanára élő videóban ismertetik a nehezebb feladatok megoldásait az Indexen.

Az Eduline azt írja: a középszintű érettségin korrekt feladatokat kaptak a diákok, több példához az általános iskolai tudás is elég, mivel egyszerűen szorzással, osztással vagy átlagszámítással megoldhatók, de azért vannak kisebb buktatók a feladatsorban. Az érettségi második részében egy kétismeretlenes egyenletet, egy összetett geometriai feladatot és egy számtani sorozattal kapcsolatos példát is meg kell oldaniuk a diákoknak.

A mai középszintű matematika írásbeli érettségi két részből áll: 

  • Az első részében 10-12 feladat van, amelyek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. Ennek megoldására 45 percet kapnak a diákok.
  • A második részben több részkérdésből állnak a feladatok. Ezt azért vezették be, mert az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem tartalmazó feladatok kitűzése.

Emelt szintű vizsgát főként azok tesznek matematikából, akiknek ez a továbbtanulásukhoz kell. Az emelt szintű írásbeli 4 órás. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. Ezek az emelt szintű követelmények alapján egyszerűnek tekinthetők, többnyire a középszintű követelmények ismeretében is megoldhatók. A négy feladat közül legalább három több részkérdést is tartalmaz.  

A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontot érő feladatból áll. Ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származik a probléma, így a megoldáshoz a vizsgázónak a szöveget le kell fordítania a  matematika  nyelvére, azaz  matematikai modellt kell alkotnia, abban számításokat végeznie, és az eredményeket az eredeti probléma szempontjából értelmezve kell válaszolnia a felvetett kérdésekre. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania és megoldania.

 Itt nézheti meg a tavalyi matematika érettségi feladatsorokat:

Az Oktatási Hivatal honlapján közben megjelent a hétfői magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi hivatalos megoldási útmutatója:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?