Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hipergyorsan megválasztják miniszterelnöknek Orbánt

unnamed
2018.05.08. 15:17

Kedden alakult meg az új parlament, csütörtökön pedig már meg is választják újból miniszterelnökké Orbán Viktort. A parlament honlapján most tették közzé a csütörtökre és péntekre tervezett kétnapos ülés napirendi javaslatát.

Eszerint csütörtök délután tartják a miniszterelnök-választást, a döntéshez az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges. A miniszterelnök a megválasztásával rögtön hivatalba lép. Az eskütétel után a kormányfő beszédet is mond a parlamentben.

Ez rendkívül gyorsnak mondható. 2010-ben május 14-én alakult meg a parlament, Orbán Viktort pedig 15 nappal később, május 29-én választották meg miniszterelnöknek. 2014-ben május 6-án alakult meg az új parlament, és május 10-én tett esküt Orbán.

Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés keddi alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek. Orbán most nem kívánt felszólalni.

Péntekre a minisztériumok felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormánypárti előterjesztés összevont vitáját és egyben zárószavazását tervezik, amennyiben a képviselők előző nap – négyötödös többséggel – hozzájárulnak a házszabálytól eltéréssel való tárgyaláshoz.

Korábban, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalássorozaton – Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető beszámolója szerint – az ellenzék hozzájárult a házszabálytól eltéréshez.

A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangoznak el.

(Borítókép: Bődey János / Index)