Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsányék kiegészítették az esküt, Hadházy be sem ment

2018.05.08. 11:48
Némi közjátékkal alakult meg az új Országgyűlés. A DK-sok kiegészítették az eskü szövegét, az LMP-s Hadházy Ákos távol maradt.

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament. A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.

unnamed
Fotó: Bődey János

A Demokratikus Koalíció képviselői csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is egy mondattal kiegészítették hivatalos esküszöveget:

Minden törekvésemmel azon leszek, hogy helyreállítsuk a Köztársaságot, és új demokratikus Alkotmányt adjunk a Hazának!

Turi-Kovács Béla korelnök ehhez annyit fűzött hozzá, hogy kérte a képviselőket, ne vegyék figyelembe ezt a közjátékot.

Nem mind a 199 képviselő tette le az esküt. Az LMP-s Hadházy Ákos nem ment be a terembe, nem vett részt az eskütételen. Így ő még hivatalosan nem számít képviselőnek, nem szólalhat fel, nem szavazhat, nem vehet részt bizottsági munkában.

Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből - aki a legidősebb képviselő, a 82 éves, fideszes Turi-Kovács Béla - és a korjegyzőkből - vagyis a legfiatalabb képviselőkből - álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. Ezután a parlament - 189 igen szavazattal, egyhangúlag - igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Az alakuló ülés közvetítését itt találja.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.