Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsányék kiegészítették az esküt, Hadházy be sem ment

2018.05.08. 11:48
Némi közjátékkal alakult meg az új Országgyűlés. A DK-sok kiegészítették az eskü szövegét, az LMP-s Hadházy Ákos távol maradt.

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament. A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.

unnamed
Fotó: Bődey János

A Demokratikus Koalíció képviselői csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is egy mondattal kiegészítették hivatalos esküszöveget:

Minden törekvésemmel azon leszek, hogy helyreállítsuk a Köztársaságot, és új demokratikus Alkotmányt adjunk a Hazának!

Turi-Kovács Béla korelnök ehhez annyit fűzött hozzá, hogy kérte a képviselőket, ne vegyék figyelembe ezt a közjátékot.

Nem mind a 199 képviselő tette le az esküt. Az LMP-s Hadházy Ákos nem ment be a terembe, nem vett részt az eskütételen. Így ő még hivatalosan nem számít képviselőnek, nem szólalhat fel, nem szavazhat, nem vehet részt bizottsági munkában.

Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből - aki a legidősebb képviselő, a 82 éves, fideszes Turi-Kovács Béla - és a korjegyzőkből - vagyis a legfiatalabb képviselőkből - álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. Ezután a parlament - 189 igen szavazattal, egyhangúlag - igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Az alakuló ülés közvetítését itt találja.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.