61. lett a Semmelweis a feltörekvő egyetemek rangsorában

2018.05.10. 09:21 Módosítva: 2018.05.10. 09:29

Négy helyet javítva a 61. helyre került tavalyhoz képest a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) Emerging Economies University 2018-as rangsorában. Ebben a rangsorban ötven „fejlődő, feltörekvő” ország felsőoktatási intézményeit értékelték. A listán végül 378 egyetem szerepel, de csak 42 országból.

A friss rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi alapul, amit a világranglistához is használnak (THE World University Rankings). Vizsgálják az egyetem erősségeit az oktatás, kutatás, tudástranszfer és nemzetközi megjelenés területén. Emellett különös hangsúlyt kapnak azok a faktorok, amelyek a feltörekvő országok egyetemeinek jellemzőit és fejlesztési prioritásait tükrözik, például az iparági kapcsolatok vagy a nemzetközi perspektívák.

A feltörekvő országok egyetemeinek rangsorának elején négy kínai és egy orosz egyetem áll

  • Pekingi Egyetem
  • Csinghua Egyetem
  • Lomonoszov Egyetem
  • Fudan Egyetem
  • Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem   

A magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen.

A Pécsi Tudományegyetem a 127., az ELTE a 131., a Szegedi Tudományegyetem a 156. a rangsorban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén a 200. helyen zárt egy chilei és egy kínai intézménnyel holtversenyben. A Debreceni Egyetemet és a Corvinus Egyetemet a rangsor készítői a 251-300 helyre sorolták. 

A környező, illetve az egykori keleti blokk országaiból az észt Tartui Egyetem a 28., a prágai Károly Egyetem a 48. helyen áll, a Varsói Egyetem a 87.-en, a romániai Babeş-Bolyai Egyetem pedig a 162.