Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

61. lett a Semmelweis a feltörekvő egyetemek rangsorában

2018.05.10. 09:21 Módosítva: 2018-05-10 09:29:43

Négy helyet javítva a 61. helyre került tavalyhoz képest a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) Emerging Economies University 2018-as rangsorában. Ebben a rangsorban ötven „fejlődő, feltörekvő” ország felsőoktatási intézményeit értékelték. A listán végül 378 egyetem szerepel, de csak 42 országból.

A friss rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi alapul, amit a világranglistához is használnak (THE World University Rankings). Vizsgálják az egyetem erősségeit az oktatás, kutatás, tudástranszfer és nemzetközi megjelenés területén. Emellett különös hangsúlyt kapnak azok a faktorok, amelyek a feltörekvő országok egyetemeinek jellemzőit és fejlesztési prioritásait tükrözik, például az iparági kapcsolatok vagy a nemzetközi perspektívák.

A feltörekvő országok egyetemeinek rangsorának elején négy kínai és egy orosz egyetem áll

  • Pekingi Egyetem
  • Csinghua Egyetem
  • Lomonoszov Egyetem
  • Fudan Egyetem
  • Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem   

A magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen.

A Pécsi Tudományegyetem a 127., az ELTE a 131., a Szegedi Tudományegyetem a 156. a rangsorban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén a 200. helyen zárt egy chilei és egy kínai intézménnyel holtversenyben. A Debreceni Egyetemet és a Corvinus Egyetemet a rangsor készítői a 251-300 helyre sorolták. 

A környező, illetve az egykori keleti blokk országaiból az észt Tartui Egyetem a 28., a prágai Károly Egyetem a 48. helyen áll, a Varsói Egyetem a 87.-en, a romániai Babeş-Bolyai Egyetem pedig a 162.