Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Rétvári: Ukrajna másodrendűnek tekinti egyes állampolgárait

2018.05.13. 15:51

Ukrajna egyes állampolgárait másodrendűnek tekinti, amikor korlátozza a nyelvhasználathoz fűződő jogaikat

- mondta Rétvári, Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap a váci I. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen, írja az MTI.

Rétvári szerint a nyelvhasználati törvénnyel Ukrajna korlátozza és visszaszorítja a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati jogait, amikor csak alsóbb tagozatban engedélyezi, hogy a diákok saját nyelven tanulhassanak. És emlékeztetett, hogy az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések garantálják, hogy szerzett jogokat ne lehessen elvenni.

Márpedig az itt élő magyarság szerzett joga, hogy saját nyelvén taníttassa gyermekeit

- mondta.

Az államtitkár érthetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió egyes vezetői többet foglalkoznak a messziről ideérkező illegális migránsok jogaival, mint az Európában évszázadok, évezredek óta élő emberekével. Rámutatott, nem Brüsszelből, Budapestről vagy Kijevből kell megmondani, hogy Kárpátalján hogyan éljenek a magyarok, hanem az ott élők szervezeteivel kell tárgyalnia az ukrán államnak.

Rétvári Bence kitért arra is, a Velencei Bizottság már egy éve megszabta a kijevi kormánynak, hogy kezdjen egyeztetéseket a kárpátaljai magyarok képviselőivel, de Ukrajna ennek a kötelezettségének máig nem tett eleget. A magyar kormány mindaddig, amíg ez nem történik meg, rendszeresen fel fogja szólítani az ukrán vezetést és blokkolni fogja nemzetközi szinten annak egyes törekvéseit.