Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magáncégek érdekeit is szolgálhatja Orbán új hírszerzése

2018.05.14. 08:51

Paradigmaváltásra készül Orbán Viktor a titkosszolgálatoknál, ennek keretében kaphat a jövőben új, a privát szférát is érintő feladatokat az Információs Hivatal – írja kormányközeli forrásokra hivatkozva a Zoom.

A lap információja szerint Orbán Viktor már a választások előtt eldöntötte, hogy szakít az elmúlt 28 év gyakorlatával, és a jövőben sokkal aktívabban kívánja felhasználni a titkosszolgálatokat – elsősorban a hírszerzést – a kormány a stratégiai, gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és az érvényesítésére is.

A Zoom azt írja, a korábbiakhoz képest a kormány várhatóan konkrétabb hírigényt fogalmaz majd meg titkosszolgálatokkal szemben. Kiemelt hangsúlyt kaphat a hírszerzés munkájában a külpolitikai, nemzetbiztonsági, katonapolitikai és nemzetgazdasági döntésekhez szükséges információk megszerzésén túl például a nemzetgazdasági szempontból

különösen fontos iparágak, a magyar gazdaság meghatározó vállalatainak, vállalkozóinak érdekvédelme, piacra jutásuk támogatása, piaci pozícióik erősítése.

A Zoom emlékeztet arra, hogy ez az orosz modellre hasonlít. Oroszországban Vlagyimir Putyin látványos meggazdagodása mögött sokan a titkosszolgálatokat sejtik. „Titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel lényegében a világ bármelyik cége megroppantható, befolyásolható; döntéshozói megtéveszthetők, megfélemlíthetők. Ezzel pedig extra profithoz lehet juttatni más cégeket vagy magánszemélyeket" – jegyzi meg a lap. Igaz, önmagában az, hogy egy ország hírszerzése vagy elhárítása nemzeti” magáncégeket védelmez vagy segít, nem csak Oroszországra jellemző.  

Emellett a kormány a jövőben minden korábbinál pontosabb képet szeretne kapni arról, miként vélekednek döntéseiről Brüsszelben, Berlinben, Párizsban, és mind jobban tisztában akar lenni azzal, hogy az Európai Unió meghatározó, véleményformáló politikusai a színfalak mögött hogyan terveznek reagálni a magyar kormány lépéseire, törekvéseire.

A lap szerint a negyedik Orbán-kormányban teljesülhet végre Pintér Sándor régi terve: ha de jure nem is, de miniszterelnök-helyettesként ténylegesen ő ellenőrzi (irányítja) majd az Információs Hivatalt és az Alkotmányvédelmi Hivatalt, tehát a hírszerzést és az elhárítást is.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Simicskó István honvédelmi miniszter (j2), Pintér Sándor belügyminiszter (j) megtekinti a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorelhárítási gyakorlatát
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Simicskó István honvédelmi miniszter (j2), Pintér Sándor belügyminiszter (j) megtekinti a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorelhárítási gyakorlatát
Fotó: Illyés Tibor / MTI

„Ezzel a titkosszolgálatoknál minden bizonnyal véglegesen lezárul az a korszak, amelyben Kövér László – vélhetően a köré csoportosult titkosszolgák hatására – mindenáron fenn akarta tartani az egymással versengő titkosszolgálatok rendszerét. Ő hitt abban, hogy a versengő hírszerzések és elhárítások (polgáriak és katonaiak egyaránt) egymást – és egymás híreit – is ellenőrizve pontosabban szolgálják ki a kormány hírigényét, mintha egy konglomerátumba szerveznék az összes titkosszolgálatot" – írja a Zoom.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Magáncégek érdekeit is szolgálhatja Orbán új hírszerzése

Orbán tudni akar mindent és a hírszerzésen keresztül segíteni akár magáncégeknek is.

384 · May 14, 2018 08:51am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments