Szilvia
5 °C
16 °C

4,2 milliárd forint jutalmat fizetett ki Balog Zoltán minisztériuma a választás előtt

2018.05.15. 06:33 Módosítva: 2018-05-15 14:36:58

Több mint kétezer emberét jutalmazhatta meg a választás előtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Munkatársai fejenként átlagosan 2 millió forint bónuszt kaptak, írja a 24.hu a tárca közérdekű adatigénylésére adott válasza alapján.

Az összesen  4,268 milliárd forintnyi jutalmat  az uniós támogatások minél gyorsabb lehívásában közreműködő apparátus tagjai kapták. 

A „céljuttatás” feltétele az volt, hogy a minisztérium teljesítse a kormányhatározatban előírt kifizetési munkaterv számait.  Ehhez 2017. június végéig 80,5 milliárd forintnyi támogatást kellett lehívni  az emberierőforrás-fejlesztési operatív programból,  az év végéig pedig 244 milliárdot.  

Balog Zoltán
Balog Zoltán
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott adatok szerint

  • a június 30-i mérési pontig elért teljesítmény alapján összesen 1 588 059 040 forint céljuttatást fizettek ki, és 2126 fő részesült a különpénzből.
  • Az év végéig (pontosabban az idén január végéig) teljesítettek alapján pedig 2 680 412 320 forintot fizettek ki összesen 2068 dolgozónak.

A lap korábban arról írt, hogy a Lázár János-féle Miniszterelnökségen csak 642 munkatársat jutalmaztak hasonló módon. Sokkal több uniós támogatást menedzselt  a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, de ezek egyelőre nem adták ki adataikat a bónuszokról.  

A 24.hu-nak az egyik, neve elhallgatását kérő minisztériumi dolgozó azt mondta: a gazdasági tárcánál a referenseknek 1-12 havi, vezetői szinten és az őket körülvevő legszorosabb körökben 12-24 havi juttatást oszthattak az előírt célfeladatok alapján. A lap azt írja: ez persze felfogható kompenzációnak azért, amiért tíz éve nem rendezték a köztisztviselők bérét, más olvasatban a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány-osztásához hasonlítható az akció.  

Frissítés 14:30-kor: Az Emmi sajtóosztálya közleményt adott ki az ügyben, eszerint

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem bónuszt, sem jutalmat nem fizetett dolgozóinak. A valóság ezzel szemben az, hogy a tárca a 2017. évi fejlesztéspolitikai célokról szóló 1221/2017. (IV.25) Korm. határozatot hajtotta végre. A jogszabály értelmében az uniós fejlesztési célok teljesítéséhez hozzájáruló munkatársak szigorú teljesítménycélok és teljesítménykövetelmények végrehajtását követően céljuttatásra voltak jogosultak. A céljuttatás forrása a hivatkozott kormányhatározat 7. és 9. pontjaiban nevesített forrás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?