Már tényleg csak Orbánon múlik, marad-e a CEU

2018.05.15. 17:16
Minden feltételt teljesített a CEU, New York állam is aláírná a megállapodást a magyar kormánnyal, így most már csak politikai akarat kérdése, hogy Budapesten működhet-e tovább az egyik legnívósabb egyetem. Interjúnk a CEU rektorhelyettesével, Enyedi Zsolttal.

Ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie - mondta a Washington Postnak Michael Ignatieff, a CEU rektora. Azt is mondta, hogy ha ez így folytatódik, az egyetem nem lesz vonzó a diákoknak és nem tud embereket felvenni, elvérzik. Érezhető már, hogy a bizonytalanság miatt kevesebb diák jelentkezik a CEU-ra?

Szerencsére erre az évre nem változott, az összlétszám ugyanannyi, mint a korábbi években. De azt gondoljuk, hogy ha nem szűnik meg a CEU-t körülvevő bizonytalanság, akkor a következő években ez már látszana a számainkon is.

A tanárok számára is még vonzó?

Most éppen egy olyan interjúról jöttem ki, ahol egy adjunktusi állásra jelentkezőket hallgatunk meg. Kilencven jelentkező van, olyanok, akik a legjobb külföldi egyetemeken szereztek PHD fokozatot. Az interjúk végén lehetőséget kapnak, hogy ők is kérdezzenek. Mindegyikük azt kérdezi, mi lesz a CEU-val. Azt érezzük tehát, hogy még nagy a bizalom az intézmény iránt, de ha valaki idejön dolgozni és ideköltözteti a családját is, akkor azért nagyon nem mindegy neki, hogy az egyetem mennyire áll biztos lábakon.

Mennyire?

Az egyetem elég erős ahhoz, hogy megszakítás nélkül működjön tovább, de egyelőre azt nem tudjuk biztosan, hogy a fő súlypont hol lesz: Budapesten vagy Bécsben? 

A CEU oktatási tevékenységet végezhet a New York-i Bard College kampuszán, amivel megfelelhet az oktatási törvény módosításának. Április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg az amerikai oktatási helyszínét, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek. Elégedett volt a látottakkal a magyar fél?

Azt nyilván nem tudjuk, hogy milyen jelentést adtak le, de a helyszínen a magyar küldöttség tagjai azt mondták, hogy meg vannak elégedve azzal, amit láttak. Úgy gondolják, hogy az amerikai oktatási követelményt ezzel teljesítettük. Már csak egy feltétel kipipálása maradt hátra: a nemzetközi egyezmény aláírása. 

Ennek mi az akadálya?

Ehhez már csak politikai akarat kell. Az egyezmény szövege már tavaly szeptemberben elkészült, New York állam hajlandó lett volna már akkor aláírni azt. A magyar kormány ugyanakkor kivárt. Azt nem tudjuk, hogy mire vártak, de ha feltételezzük, hogy látni akarták az amerikai kampuszt és az ott folyó munkát, akkor már ez is megtörtént, elégedettek voltak vele. Tényleg csak politikai akarat kérdése, mert mi minden feltételt, amit az oktatási törvény módosításakor szabtak, maradéktalanul teljesítettük. 

Egy ideig ment az izmozás, hogy a kormány csak a szövetségi állammal hajlandó egyezményt aláírni.

Ez a kérdés már a múlté. A Fehér Ház világossá tette, hogy ehhez nincs joga, ez állami hatáskör. Ráadásul a magyar kormány már aláírt egy szerződést Maryland állammal a McDaniel College ügyében. Tehát semmi akadálya nincs annak, hogy New York állammal is aláírjon egy szerződést. Ha ezt nem teszi meg, akkor egyértelműen diszkriminálja a CEU-t. 

Ha még nem biztosak benne, hogy Bécsbe kell-e költözniük, akkor miért léptek az ottani kampusz kialakításának ügyében? Vagy ez független a magyar kormány lépésétől?

Ez részben független tőle, valóban. Az történt, hogy amikor ez az egész elkezdődött, akkor minden eshetőségre fel kellett készülnünk. Ezért kezdtünk el tárgyalni Béccsel. Csakhogy közben az is kiderült, hogy ott szeretettel fogadnak, ráadásul a programjainkra is komoly kereslet van odakint. Ezért úgy döntöttünk, hogy Bécsben is indítunk egy-két alapképzéses és mesterprogramot, függetlenül attól, hogy Budapesten minden rendben lesz-e. Így most az optimista forgatókönyv az, hogy működhetünk Budapesten, de lesz egy kis kampuszunk Bécsben és New York államban is, a nagy kampusz persze a magyar fővárosban lesz.