34 év, 100 milliárd forint

000 14Y7J3
2018.05.15. 17:15

A Forbes listája szerint Soros György 8 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a 190. leggazdagabb ember a világon. Tavaly a 25,2 milliárd dolláros vagyonával még a 33. helyen szerepelt, de azóta pénzének több mint kétharmadát, 18 milliárd dollárt (4712 milliárd forintot) átutalt az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványoknak.

Az alapítvány 1984-től 2007-ig viselte Soros nevét, azután pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány néven futott tovább. A honlapjukon nyomon lehet követni, mennyi támogatást nyújtottak Magyarországon a civil szervezeteknek. Az alapítvány az 1984-es alapítása óta összesen 400 millió dollárt költött Magyarországon, ez jelenlegi árfolyamon 106,4 milliárd forint. Ebből az összegből Soros György 28 darab 3,8 milliárdos stadiont építhetett volna Felcsúton, vagy akár a különösen drágára sikerült 4-es metró negyedét is kivitelezhette volna.

Az alapítvány 2016-ban Magyarországon a harmadik legnagyobb támogatója volt a civileknek, az első helyen a Magyar Állam (8,2 milliárd), a második helyen pedig a Norvég Alap állt (942 millió) a Forbes kimutatása szerint. A Soros György által alapított szervezet 2016-ban 1 milliárd forintot ítélt oda a magyarországi civileknek adományként, viszont ebből az összegből csak 838 millió forint volt felhasználható, mert a nagyobb összegeket 2-3 évre előre ítélik meg.

Romáké volt a legtöbb támogatás

A Forbes számításai szerint 2016-ban a legtöbb támogatást, 111,3 millió forintot a roma felzárkózást segítő szervezetek támogatására költötte. Sokat ostorozták Sorost a menekültek segítése miatt, az ilyen szervezetek mindösszesen 46,2 millió forintos támogatást kaptak abban az évben.

Az alapítvány 2016-os beszámolója alapján, a következő kategóriákban osztotta szét a pénzt a szervezet:

  • Demokratikus gyakorlat: Demokratikus gyakorlatot biztosító szervezetek támogatása (pl: Bibó István Szakkollégium).
  • Emberi jogi mozgalmak és intézmények: Ide tartoznak azok az érdekérvényesítési, kommunikációs és jogi tevékenységek, amelyeket az emberi jogok védelme és erősítése érdekében végeznek (pl.: TASZ, Magyar Helsinki Bizottság)
  • Egyenlőség és antidiszkrimináció: Esélyegyenlőségért küzdő szervezetek segítése, amelyek marginalizált csoportokat, például romákat támogatnak.
  • Egészségügyi jogok: A betegek jogait és méltóságát védő szervezetek. (pl.: a Szexmunkások Emberi Jogaiért Alapítvány.)
  • Oktatás: a mindenki számára elérhető oktatást támogatva, azokat a szervezeteket finanszírozták, amelyek hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak.
  • Igazságügyi reform és jogállamiság
  • Információs és digitális jogok: Az információhoz való hozzáférésért és független médiáért működő tényfeltáró és oknyomozó szervezetek megsegítése.

Fénymásolótól az ultrahangig

Az alapítvány az elmúlt több mint 30 év alatt az alábbi fő projekteket is támogatta:

  • 1985 - 1995: Több mint 4,4 millió dollár értékben segített hozzá könyvtárakat, kórházakat és egyéb közintézményeket, hogy fénymásológéphez jussanak, ezzel biztosítva a gondolatok és az információk szabad áramlását.
  • 1991-1996: A kommunizmust követő átmeneti időszakban, amikor számos család pénzügyi nehézségekkel küszködött, 5 millió dollárral támogatták, hogy általános iskolás gyerekek ingyen reggelihez jussanak.
  • 1990-es évek: Ultrahangos diagnosztikai szkennerekkel segítették a magyar egészségügyet.
  • A CEU (Közép-európai Egyetem) 1991-es alapítására 250 millió dollárt biztosított, az alapítvány ösztöndíjával 2100 magyar diák tanulhatott az intézményben.
  • 3200 magyar diák, köztük Orbán Viktor külföldi tanulmányainak a támogatása.  
  • 1997-2004: megnövekedett számú TBC-s hajléktalan ember számára tették lehetővé a szűrővizsgálatot, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve.
  • A 2008-as gazdasági világválság után 8,6 millió dolláros sürgősségi támogatást biztosított a lakosság megsegítésére.
  • 2010: 1 millió dolláros azonnali segélyt nyújtott az ajkai vörösiszap-katasztrófa áldozatainak.
  • 2017: 500 ezer dollár (130 millió forintos) támogatást kapott Az emberség erejével elnevezésű civil alapítvány,  a dunántúli régió civil szervezeteinek a megerősítésére

(Borítókép:  Isza Ferenc / AFP)