Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázár: Szerencsére már nem vagyok a kormány tagja

D KOS20180508036
2018.05.16. 21:37

Lázár János, Csongrád megye 4. választókörzetének országgyűlési képviselője a 444.hu-nak adott interjút Mártélyon. A Miniszterelnökség egykori vezetője elhatározta, hogy ellátogat körzetének mind a 19 képviselőtestületi ülésére, ennek első állomásán csípték el egy beszélgetésre a politikust. A "Küldték vagy jött?" - kérdést ügyesen kikerülte, azt mondta, Orbán Viktor most is számít a munkájára, hiszen fideszes országgyűlési képviselő. 

Az interjúban elmagyarázta, hogy teljesen rendben van, hogy ebben a kormányban nem tartott rá igényt Orbán Viktor, akivel kifejezetten jó a személyes viszonya, és nem érzi a támogatása hiányát. El kellett szomorítania azokat, akik eddig azt hitték volna, azért nem vesz részt a kormány munkájában, mert nem értett vele egyet. Szerinte csak arról van szó, hogy Magyarországon még nem értik, hogy egy kormányzati ciklus a miniszterelnök megbízatásáig tart, 2014-ben, amikor felkérte Orbán, teljesen világos volt számára, hogy az újonnan megalakuló kormány mandátumáig fog szólni a munka. 

Én nyolc évet dolgoztam Budapesten frakcióvezetőként, államtitkárként, majd miniszterként, én ezt egy lezárt dolognak, kerek egésznek tekintem, és örülök annak, hogy most a választókerületemre több időm és több energiám jut  

- mondta szavaival, de az arcán nem igazán látszott az öröm. 

Lázár jól ismert sármját szakálla mögé rejtve, az eddig megszokottnál kevésbé vidáman és dinamikusan beszélt most, mint ahogy a Facebookján a legutóbbi videóiban is tapasztalhattuk. Itt van például ez az egy héttel ezelőtti, szomorú hangulatú, már-már drámai költözős videó is:

Lázár azt mondta az interjúban, hogy a feleségének van igaza, aki szerint egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. Eddig amíg Budapesten volt, azon bosszankodott, hogy miért nem tud a választókerületével foglalkozni, és vice versa. Beszélt arról, hogy az állandó ingázás feladta a leckét, és a választókerületében már hiányolták a választói. 

A 444-es riporter arra kérdezett rá, hogy miért olyan, mintha kivonulna a Fidesz munkájából, például hátra ült a parlamentben, de Lázár szerint csupán azért ült oda, mert az volt a helye. A közös tablóképen pedig azért nem szerepelt, mert elaludt. Sőt, már 2010-ben sem szerepelt a közös képen, de akkor nem elaludt, hanem frakciót szervezett. 

Kétszer aludtam el, ez volt az egyik, a másik a '14-es eskütétel volt, amit szintén majdnem lekéstem

- mondta Lázár, aki egyébként tényleg soha nem szokott elaludni. 

Arról is beszélt, hogy a  politikát értelmiségi műfajnak tartja, de úgy érzi, ezzel kezd egyedül maradni. Vannak akik úgy gondolják, hogy ez már nem intellektuális feladat, de ő a végletekig hisz ebben.

Lázár szerint a miniszterelnök nagy feladatot tűzött ki célul, azt hogy 2030-ra Magyarországot Európa egyik legjobb helyévé kell tenni, ez egy nagyon nagy feladat, és nagyon szurkol a kormánynak, hogy ez sikerüljön, de azt kérte, tartsák tiszteletben, hogy ezentúl nem akar, és nem fog országos ügyekről nyilatkozni. Azt még elmondta utoljára, hogy továbbra is tartja a nézetét, hogy nem szerencsés a kormány tagjaként bírósági ügyeket (a Kúriát) kritizálni. A riporter úgy vélte, ezek szerint a kormányban meg is történt egy kommunikációs fordulat ezzel kapcsolatban. 

Szerencsére már nem vagyok a kormány tagja 

- mondta erre végezetül Lázár. 

  (Borítókép: Lázár János (b) és Seszták Miklós a Fidesz képviselõi az Országgyûlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án.- fotó: Koszticsák Szilárd