Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem kényszerítik ápolói munkára a mentősofőröket

2018.05.23. 14:07

Megállapodott egymással a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) és Országos Mentőszolgálat (OMSZ) abban, hogy anélkül is megkapják a a magasabb fizetést a magukat önköltséggel továbbképző sofőrök, hogy havonta egy, 12 órás ápolói ügyeletre kényszerítenék őket. A megállapodás szerint az extra munkavégzés önkéntes lesz - tudta meg a Zoom.hu

Múlt héten a 24.hu írt arról, hogy az OMSZ  a mentősofőrök ápolásba való bevonásával orvosolja a sofőrök alacsony fizetése és a munkaerőhiány problémáját. Az OMSZ több sofőrjének azt mondták, ha saját költségre megszerzik az ápoló-szakápoló OKJ-s papírt, automatikusan átsorolják őket az alacsonyabb, D fizetési kategóriából a magasabb, E kategóriába, de megtarthatják korábbi munkakörüket. Ilyen átsorolásra azonban a jogszabályok nem adnak lehetőséget, az érintettek pedig csak akkor kaphatnak magasabb fizetést, ha saját kezdeményezésükre megváltoztatják munkaszerződésüket. Ráadásul havonta egy, 12 órás ápolói ügyeletet is kellett volna vállalniuk. 

Az érdekképviselet a Facebook-oldalán azt is közölte, hogy a munkáltató szándéka szerint az a sofőr, aki nem szeretné munkakörét közös megegyezéssel mentőtechnikus munkakörre módosítani, de az OMSZ már korábban D-ből E fizetési osztályba sorolta, a munkáltató visszasorolja a magasabb fizetési osztályhoz tartozó illetménye változatlanul hagyása mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?