Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szijjártó: A magyar kormánynak nem adhat senki ultimátumokat

2018.05.31. 17:40

Felháborítónak tartja és visszautasítja a magyar kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalának (UNHCR) felszólítását arra, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában, írja az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter párizsi látogatására hivatkozva.

Szijjártó továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány visszautasítja azt, hogy a migráció alapvető emberi jog lenne.

Az az alapvető jog, hogy a magyar emberek a saját otthonaikban biztonságban élhessenek, a migráció pedig nem, ahogy a határsértés sem az, miközben a határok védelme az országok kötelessége

  - mondta Szijjártó. A kormány egyébként kedden nyújtotta be a Stop Soros törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Pascale Moreau, az UNHCR európai igazgatója kedden kiadott közleményében azt írta, hogy

a menedékkérés alapvető emberi jog, nem bűncselekmény.

Szijjártó szerint a magyar kormány felháborítónak tartja, hogy az ENSZ tisztségviselői a magyar emberek alapvető jogait veszélyeztetik a nyilatkozataikkal.

Szijjártó Péter elmondta, hogy hivatalos levélben is emlékeztette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalát arra, hogy az ENSZ érdekeit kell képviselnie, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországról úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket. A külügyminiszter szerint az UNHCR ugyanis előzetesen nem konzultált a magyar kormány a törvényjavaslat hátteréről.

Szijjártó Péter leszögezte:

a magyar kormánynak senki nem adhat ultimátumokat, Magyarország szuverén ország, amelynek polgárai a közelmúltban hoztak világos döntést arról, hogy milyen irányban szeretnék látni hazájuk jövőjét.