Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

2018.06.01. 13:38

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg márciusban. A kampányukban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek - írják a közleményükben. 

Az OGYÉI a játék során arra kérte a tanulókat, készítsenek egy szelfit azokkal a konyhás nénikkel vagy bácsikkal, akik a menzán naponta kiszolgálják őket, kedvesek és segítőkészek. A pályázatra érkezett fotókat az „Élj könnyebben” címmel indított Facebook-oldalra töltötték fel a szervezők, a nyertes az lett, akinek a fotója a legtöbb lájkot kapta. A játékban 102 iskolai osztály vett részt, 69 konyhai dolgozó, közülük 62 néni és 7 bácsi kapott jelölést, a képekre összesen 15 300 like érkezett.

Irma nénit az Érdligeti Általános Iskola 6/a osztályának tanulói nevezeték be a játékba, a gyerekek a fotó mellé küldött indoklásban azt írták: "Irmus néni olyan régóta dolgozik az iskola konyháján, hogy még anyukámnak is ő adta az ebédet, amikor ebbe az iskolába járt. Ő is és én is nagyon szeretjük"; Irmus néni mindig kedves velünk, figyel ránk, érdeklődik, hogy vagyunk"; " Ha valaki éhes, bármikor kérhetünk repetát, de azt is fejben tartja, hogy ki mit nem szeret az ennivalók közül."

A kormány 2015-ben egy, az egészséges táplálkozás elveire épülő közétkeztetési rendeletet fogadott el. Egy nemrég, a WHO által kezdeményezett vizsgálat – ami egy korábbi, 2013-as elemzés adatait vetette össze a 2017-es tapasztalatokkal – azt mutatja: már négy év alatt is sikerült pozitív változást elérni. Az iskolai menzákon megnőtt a friss zöldség és gyümölcs aránya, csökkent az ételekben a hozzáadott cukor mennyisége, a korábbinál sokkal szigorúbb kritériumok alapján válogatott alapanyagokból főznek a konyhákon.

"A közétkeztetés megítélésének javítása kihívást jelent hiszen a gyerekek a menzát az otthoni étkezéssel hasonlítják össze. Nemcsak a megszokott és az esetleg ismeretlen ízek versenyeznek egymással, előfordul, hogy a családias légkör is hiányzik, ehhez a szeretetteljes, támogató közeghez segíthetik hozzá gyerekeinket a konyhás nénik és bácsik" - írja az OGYÉI.