Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

2018.06.01. 13:38

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg márciusban. A kampányukban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek - írják a közleményükben. 

Az OGYÉI a játék során arra kérte a tanulókat, készítsenek egy szelfit azokkal a konyhás nénikkel vagy bácsikkal, akik a menzán naponta kiszolgálják őket, kedvesek és segítőkészek. A pályázatra érkezett fotókat az „Élj könnyebben” címmel indított Facebook-oldalra töltötték fel a szervezők, a nyertes az lett, akinek a fotója a legtöbb lájkot kapta. A játékban 102 iskolai osztály vett részt, 69 konyhai dolgozó, közülük 62 néni és 7 bácsi kapott jelölést, a képekre összesen 15 300 like érkezett.

Irma nénit az Érdligeti Általános Iskola 6/a osztályának tanulói nevezeték be a játékba, a gyerekek a fotó mellé küldött indoklásban azt írták: "Irmus néni olyan régóta dolgozik az iskola konyháján, hogy még anyukámnak is ő adta az ebédet, amikor ebbe az iskolába járt. Ő is és én is nagyon szeretjük"; Irmus néni mindig kedves velünk, figyel ránk, érdeklődik, hogy vagyunk"; " Ha valaki éhes, bármikor kérhetünk repetát, de azt is fejben tartja, hogy ki mit nem szeret az ennivalók közül."

A kormány 2015-ben egy, az egészséges táplálkozás elveire épülő közétkeztetési rendeletet fogadott el. Egy nemrég, a WHO által kezdeményezett vizsgálat – ami egy korábbi, 2013-as elemzés adatait vetette össze a 2017-es tapasztalatokkal – azt mutatja: már négy év alatt is sikerült pozitív változást elérni. Az iskolai menzákon megnőtt a friss zöldség és gyümölcs aránya, csökkent az ételekben a hozzáadott cukor mennyisége, a korábbinál sokkal szigorúbb kritériumok alapján válogatott alapanyagokból főznek a konyhákon.

"A közétkeztetés megítélésének javítása kihívást jelent hiszen a gyerekek a menzát az otthoni étkezéssel hasonlítják össze. Nemcsak a megszokott és az esetleg ismeretlen ízek versenyeznek egymással, előfordul, hogy a családias légkör is hiányzik, ehhez a szeretetteljes, támogató közeghez segíthetik hozzá gyerekeinket a konyhás nénik és bácsik" - írja az OGYÉI.