Elviselhetetlen, ismeretlen eredetű bűz terjeng Hatvanban

2018.06.05. 15:28

Olvasónk, Ildikó szerint hónapok óta elviselhetetlen bűz terjeng Hatvanban.

Nem lehet megmaradni az utcákon, ha a 30 fokban megpróbálunk szellőztetni, akkor a lakásokban sem. Hiába gyűjtöttünk aláírásokat, senki nem csinál semmit. A hatvani önkormányzat és az egri környezetvédelmi hatóság egymásra mutogat

- mondta el Ildikó, aki szerint még azt sem lehet tudni, hogy mi a probléma forrása. Ő égett szemét szagát érzi, de a helyi cikkek és Facebook-bejegyzések szerint vannak, akik szennyvízszagnak azonosították a bűzt. Ráadásul, hogy még rejtélyesebb legyen, ez egy évek óta visszatérő probléma, de hol eltűnik a szag, hol meg újra érezhető.

A Heol.hu hétfői cikke szerint a mátravidéki erőműi pernyehányóján működő cég már megpróbált valamit tenni. A szennyvíziszap-tároló medencénél például hatméteres magasságú új falat állítanak. Ugyanakkor Nagy Andor telepvezető szerint a szagok okozta kellemetlenségért csak részben felelősek, mivel telephelyükön kívül, más rendszerekben is előfordulhat bűzforrás.

A HatvanOnline április végi cikke szerint a hatvani önkormányzat tudja, hogy mi a szag forrása, csak nem tudja bizonyítani, ezért szagnaplót vezetnek. Vagyis a közterületesek rögzítik a szag felbukkanási pontjait, ellenőrizve az összes szóba jöhető szagforrást.

Horváth Richárd polgármester május közepén úgy nyilatkozott, hogy az ügyben az Egri Járási Hivatal az illetékes, ők az eljáró hatóság, nekik kell kideríteni, hogy pontosan honnan érkezik a szag, a hatvani önkormányzat nem tud előre menni az ügyben. Ugyanakkor mindent megtesznek azért, hogy a település végre megszabaduljon a bűztől, a kormánynak is jelzik a problémát.

Mint mondta, júniusban úgynevezett bűzcsapdákat helyeznek ki a város több pontjára. Ezek a mérőeszközök pedig rögzítik a szagokat, amiket a szakértők elemeznek majd és ebből be tudják azonosítani, honnan származnak.