Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kifosztották az Év madarának a fészkét a Pilisben

2018.06.06. 17:08

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét, a fokozottan védett faj az Év madara lett 2018-ban, és az egész országban csak nyolcvan pár él - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Feljelentést tettek természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen.

A pár költését a szakemberek folyamatosan figyelték a fészkelési szezon elejétől kezdve. Először két fióka tűnt el május 1-je előtt, majd a másik két fiókát május 9-én éjszaka vitték el, amit a közben kihelyezett kamera megörökített.

Az elmúlt években gyűjtött információk alapján, nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó. A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb 4 utódot nevel. A szóban forgó pár is március 28-ig teljes fészekaljat, azaz 4 tojást rakott. A fiókák április végén keltek ki, május 9-én nem voltak még kéthetesek sem.

A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni – ha megérik azt az időszakot - írja a nemzeti park közleménye.

feszek2
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az Év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött hazánkban, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott, és hazánkból is kipusztult, mint fészkelő faj.

Visszatérése óta állománya évről évre erősödik. A fajt veszélyeztető tényezők között kell említeni a fészekfosztogatások mellett az áramütést, a mérgezést, valamint az épületekkel, vezetékekkel, járművekkel való ütközést.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 000 forint. Tenyészetből származó regisztrált egyedei engedéllyel solymászmadárként tarthatók.