Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Kifosztották az Év madarának a fészkét a Pilisben

2018.06.06. 17:08

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét, a fokozottan védett faj az Év madara lett 2018-ban, és az egész országban csak nyolcvan pár él - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Feljelentést tettek természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen.

A pár költését a szakemberek folyamatosan figyelték a fészkelési szezon elejétől kezdve. Először két fióka tűnt el május 1-je előtt, majd a másik két fiókát május 9-én éjszaka vitték el, amit a közben kihelyezett kamera megörökített.

Az elmúlt években gyűjtött információk alapján, nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó. A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb 4 utódot nevel. A szóban forgó pár is március 28-ig teljes fészekaljat, azaz 4 tojást rakott. A fiókák április végén keltek ki, május 9-én nem voltak még kéthetesek sem.

A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni – ha megérik azt az időszakot - írja a nemzeti park közleménye.

feszek2
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az Év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött hazánkban, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott, és hazánkból is kipusztult, mint fészkelő faj.

Visszatérése óta állománya évről évre erősödik. A fajt veszélyeztető tényezők között kell említeni a fészekfosztogatások mellett az áramütést, a mérgezést, valamint az épületekkel, vezetékekkel, járművekkel való ütközést.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 000 forint. Tenyészetből származó regisztrált egyedei engedéllyel solymászmadárként tarthatók.