Négyen meghaltak a vihar miatt, és újabb roham érkezik

20180608 225613
2018.06.08. 21:38 Módosítva: 2018.06.09. 15:03

Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnapi vészjelzése megjósolta, péntek este délnyugat felől nagy zivatarrendszer érte el Magyarországot. Az Időkép.hu percről percre tudósította, ahogy a zivatarlánc előre nyomult az országban. Jégeső, felhőszakadás és viharos szél kísérte a nagy kiterjedésű viharokat.

Esős időnk van

Az Időkép szombati jelentése szerint újabb zivatarok érkeznek dél felől, pedig van ahol már több mint 70 mm eső esett.

Délben több délkeleti járásra másodfokú riasztást adtak ki, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében továbbra is lehet erős szél, és akár jégeső is eshet.

Szombaton 3-kor már csak az ország közepső részén esett, bár a radarképek azt mutatják, hogy a délkeleti határ közelében újabb front közeledik. Az OMSZ is arra figyelmeztett, hogy

szombaton napközben és este dél, délkelet felől több hullámban, több helyen várható zivatar, amik környezetében viharos, károkozó széllökés és nagy méretű jég is előfordulhat. Helyenként felhőszakadás is valószínű.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 26-32 Celsius-fok között alakul.

Az OMSZ szerint vasárnap 28-33 fok lesz napközben, majd délutántól ismét sok helyen várható zivatarok kialakulása, a legkisebb eséllyel északon és a középső országrészben. A zivatarokat felhőszakadás és erős szél is kísérheti. A Tiszántúlon és a keleti határnál heves zivatarok is előfordulhatnak, akár jég is hullhat. Az ország nagy részére elsőfokú riasztást adtak ki.

Több közút forgalmát korlátozzák

Az éjszakai, hajnali heves esőzések és vihar nyomán az országban több közúti szakaszon is korlátozást kellett bevezetni vízátfolyás és fakidőlés miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel az MTI-t.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hollóstető és Lillafüred közötti úton a 41-es kilométernél két fa dőlt az úttestre, csak nagy kerülővel Bélapátfalva, illetve Miskolc felé lehet kerülni.

Pest megyében, Budaörsön a Repülőtéri út és a Kamaraerdei út közötti utat a két körforgalom között le kellett zárni, mert a vasúti aluljárót elöntötte a víz.

Vas megyében a heves esőzések miatt több alsóbbrendű úton is korlátozás van érvényben, a Szőce-Őrimagyarósd összekötő út, a Felsőbagod-Őriszentpéter összekötő és a gasztonyi bekötőút egy szakaszát, a Szombathely állomáshoz vezető utat, a nemesmedvesi és a csákánydoroszlói bekötőutat, valamint a Felsőmarác bekötőutat vízátfolyás miatt kellett lezárni.

Baján, az 51-es főutat a 158-as km-nél lévő vasúti átjárónál felgyülemlett csapadékvíz miatt lezárták.

350 helyen kellett beavatkozni

Szombat 13 óráig 350 helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak a pénteki vihar miatt, 80 másik helyszínen folyamatban van a segítség. A legtöbb helyen az erős szél miatt kidőlt fák, letört faágak okoztak gondot, és a heves esőzés miatt elázott épületekhez hívták őket.

Pénteken Vas és Zala, míg szombaton Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb dolguk. A Vas megyei Gasztony településen egy megáradt patak miatt kellett kilenc házat és egy éttermet mintegy kétezer homokzsákkal megvédeni. Több helyszínen utakra, lakóházakra és autókra dőltek a fák, emiatt öt épületben keletkezett kár.

A vihar kárt tett sok villanyvezetékben és oszlopban: Vas és Zala megyében hét-hét, Somogyban három, Baranya megyében pedig egy településen szünetel az áramszolgáltatás, ami összesen kétezer fogyasztót érint. A probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és az áramszolgáltatók munkatársai.

Az Időkép szerint Kiöntött a Zala folyó Bagodnál. Baján pedig kerékig állnak a vízben az autók. Megteltek az árkok Kiskőrösön, és Kecskeméten is sok helyen áll a víz.

Súlyos baleset történt Dombóváron

A péntek esti vihar miatt Dombóváron

fa dőlt egy személyautóra, négy ember meghalt

- közölte a katasztrófavédelem péntek éjjel negyed 12-kor. 

A Kórház utcában egy negyven méteres fa dőlt rá egy kocsira. Az autóban öt ember utazott, a tűzoltók feszítővágóval dolgoztak, de csak egy ember élte túl a balesetet. Az esetet a dombóvári rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Leszakadt faágak és elektromos felsővezetékek miatt is riasztották a Tolna megyei tűzoltókat. 

Vas megyében kitelepítések is voltak

Tizenhárom ingatlanból kellett kiköltöztetni éjszaka a lakókat a Vas megyei Hegyhátszentjakabon, mert a nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek. Az embereket a helyi művelődési házban helyezték el, de reggel már visszatérhettek otthonaikba.

Az éjszaka során harminchat eseményhez vonultak a tűzoltók a megyében. A lehullott csapadék miatt megtelő vízelvezető árkok és felduzzadt patakok elsősorban őrségi településeken okoztak gondot, ahol a vízátfolyások ellen homokzsákokkal védekeznek.

Zala megyében főként kidőlt fák, leszakadt faágak és a felgyülemlő esővíz miatt riasztották a tűzoltókat. A 76-os főúton, Sármelléknél, egy tízméteres fa dőlt az úttestre. A Zalaszengrót és Tekenye közötti úton faágak hullottak az úttestre. Salomváron, a Dózsa György utcában és Hévízen, a Széchenyi utcában a lezúduló esővíz okoz gondot.

Sárváron feldöntött a szél egy 35 méteres darut

A Vas megyei Sárváron, a Nádasdy utcában ledöntött egy 35 méteres darut a szél, írja a 112press.hu. Szerencsére nem sérült meg senki, mert a széllökés két ház közé döntötte be a darut, mindkét ház falától néhány méterre. A házakban alvók azt hitték, földrengés van.

A városi sportlétesítmény helyszínén zajló építési területen álló daru rádőlt a Nádasdy utcára, 15 tonnás nehezéke belefúródott egy sorház előtti járdába, a gémszerkezet pedig két ház között csapódott a földbe, mély krátert ütve a földbe, sártengerréváltoztatva a családi ház melletti területet.

Az építési területen áramszünet volt a vihar volt, a daru pedig így nem tudott széliránybafordulni és az egyik széllökés után oldalra dőlt.

Veszprém megyében is pusztított

Itt főleg kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, és a Balatonon is nagy vihar volt. Keszthelyen 91 km/h-s lökést mért az Időkép fél 11 körül, éjfélkor Bakonyszombathelyen pedig kereken 100 km/h-s szelet mértek.

Zánkán kiöntött a Balaton
Zánkán kiöntött a Balaton
Fotó: Balogh Gábor fotója az Időképen

Úttestre hullott faágak akadályozták a forgalmat a Nyirád és Sümeg között, a Bakonypölöske és Kup közötti úton fa dőlt rá egy kocsira, de itt senki nem sérült meg. Nagyvázsony és Tihanyban, a hajóállomás és a rév között is több faág letört. 

Budapestet hajnal fél 1 körül érte el az első viharzóna, az újabb szupercella ekkor már Szeged felé tartott:

Screen Shot 2018-06-09 at 1.10.18.png

Az újabb löket hajnal 4 körül már megint Budapestet ostromolta, 4-5 óra tájban óriási dörgésekre ébredhettek a budapestiek, még az éjfélinél is nagyobb cella érkezett.

Ha van fotója a viharral kapcsolatban, küldje el nekünk a tema@mail.index.hu címre Küldje el nekünk!

(Borítókép: Decs, 2018. június 8. Fotó: Olvasónk, János)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport