Árpád
-2 °C
4 °C

20 forintért fenyítette be iskolatársát

shutterstock 215113720
2018.06.08. 09:30

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a három fiatalkorúval szemben, akik Dorogon kirabolták és félelemben tartották iskolatársaikat.

Az ügyészség közleménye szerint az egyik vádlott- egy akkor 13 éves fiú - 2017 februárjában, az egyik szünetben odament a 11 éves kislányhoz, akit trágár kifejezésekkel illetett, majd megfenyegette, hogy megveri, ha nem ad neki pénzt. A fenyegetés hatására a tanuló 200 forintot átadott a fiatalkorúnak. Pár nappal később a fiú megismételte fenyegetését, mire

A kislány félelmében 20 forinttal kiengesztelte.

A 13 éves elkövető az iskola büféjében megfenyegetett egy másik tanulót is azzal, hogy adjon neki 100 forintot, különben megveri. A fenyegetéstől a 11 éves kisfiú megijedt, és kiszaladt a büféből. Ekkor utána futott a szintén jelen lévő, és a fenyegetést halló harmadrendű vádlott, aki a sértett elé állt, és ő is követelte tőle a 100 forintot, majd egyszer ököllel megütötte a sértett hasát. A bántalmazás hatására a kisfiú 100 forintot adott át neki, aki azt továbbadta haverjának.

A vádiratban írtak szerint továbbá az I. rendű vádlott a tanév során az egyik 13 éves tanulót többször csúfolta, illetőleg „tockosokat” is adott neki, ezért a sértett félt tőle. Az I. rendű vádlott 2017 márciusában, Dorogon találkozott a sértettel, aki épp boltba készült, ezért 1.000 forint volt a markában. A fiatalkorú felszólította a fiút, hogy menjen vele haza, azzal az ürüggyel, hogy beszélni akar vele. Ezt követően a vádlott az otthonában pizzát akart rendelni, ezért elvette a sértett ökölbe szorított kezéből a pénzt úgy, hogy annak ujjait kifeszegette. A sértett nem mert ellenkezni.

Az elkövető a pénzt azután valóban pizzára költötte.

A járási ügyészség a 13 éves fiút két rendbeli, a két 14 éves elkövetőt egy-egy rendbeli rablással vádolja. Az ügyészség a törvényeknek megfelelően emlékeztet arra, hogy a háromból csak az egyik vádlott vonható felelősségre, a két 13 éves elkövető még "nem rendelkezett megfelelő értelmi és erkölcsi fejlettséggel ahhoz, hogy felismerje a cselekmény jogellenességét, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?