Hétfőn döntenek A MEDVÉRŐL

D MTI20180609002
2018.06.09. 12:40

Ahogy arról beszámoltunk, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság péntek este tette közzé a legfrissebb információt: a hosszú ideje keresett medve pénteken, késő este többször megpróbált bemenni a faluba a Szegedhez közeli Sándorfalván. A rendőrök és a természetvédelmi őrök megpróbálták elterelni onnan. A lakosságtól azt kérték, ne közelítsék meg.

Később, szombat hajnal egy óra körül már az elkábított medve fotóját rakták ki a Facebookjukra, és közölték, hogy mindenki megnyugodhat. A Szegedi Vadaspark igazgatójának, Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a fiatal, hím barnamedvét.

Később több hír is megjelent arról, hogy hol és hogyan fogják elengedni a medvét, de ezeket tisztázandó most közleményt adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága:

Az alföldön kóborló medvét Sándorfalva közelében péntek éjjel sikeresen befogták, jelenleg a Szegedi Vadasparkban várja a döntést további sorsáról.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az elengedésről még nem született döntés. A továbbiakról hétfőn, egy minden érintett szerv képviselőiből álló bizottság fog dönteni, így a szabadon engedés idejéről és helyszínéről is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – amely nem összekeverendő a Bükki Nemzeti Parkkal – éppolyan fontosnak tartja a működési területén, illetve az ország egyéb területein élő lakosság biztonságát és jogait, mint a természet védelmét.

A bizottság döntéséről szóló sajtóközlemény megjelenéséig minden, az elengedéssel kapcsolatos információ nem megalapozott.

A májusban Szlovákia felől érkező MEDVE a héten belépett Csongrád megyébe, és haladt a déli határ felé. Csütörtökön Tömörkény közelében járt, 300 kilométert tett meg érkezése óta, majd a csütörtöki esőben elvesztették a nyomát. Később a nyomok szerint Dóc településnél is járt, tehát újabb 20-30 km-t tett meg dél irányába - írtuk pénteki cikkünkben. Végül Sándorfalván véget ért a túra, így nem derülhetett ki, hogy Románia felé fordult volna, hogy kikerülje a déli határzárat, vagy a Tiszán átúszással kerülte volna ki a kerítést. 

Nyitókép: A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által közzétett, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai által 2018. június 9-ére virradó éjjel készített felvétel a Magyarországon kóborló majd Sándorfalva közelében befogott medvéről. (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Puskás József / MTI)