Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Dömötör a Jobbiknak: Álhíralapú politizálás helyett szavazzák meg az alkotmánymódosítást

2018.06.11. 13:55

A parlament mai ülése Vadai Ágnes napirend előtti felszólalásával vette kezdetét. A képviselő szerint 21 EU-s kormány jelezte, hogy csatlakozik az Európai Ügyészséghez. A DK-s politikus szerint ha nem Polt Péter lenne a legfőbb ügyész, már több fideszes megégette volna magát. „Magyarországon nem tud olyan sötétség lenni, hogy Európában ne lássák, itt köztörvényes bűnözők vannak hatalmon" – mondta Vadai.

Vadai megkérdezte a fideszeseket: mi érdekük fűződik ahhoz, hogy az európai ügyészség nyomozzon és börtönbe zárja a bűnösöket?

Ha egy bűntett helyszínén nagyon erősködik valaki, hogy rendőrt hívjanak, akkor általában az az ember az elkövető. Pontosan így viselkednek önök is – mondta a politikus.

Vadai elkezdte sorolni, kiknek lenne börtönben a helyük, vagy legalább a vádlottak padján: Tiborcz István, Farkas Flórián, Rogán Antal, Kiss Szilárd.

A kormány nevében Németh Szilárd válaszolt. Szerinte a DK nem a magyar emberek érdekeit nézi, az EU-s ügyészséghez való csatlakozás pedig csökkentené az ország szuverenitását. „Mi nem akarjuk, hogy Brüsszelből irányítsák a magyar ügyészséget és a bíróságot" – mondta az egykori rezsibiztos, aki szerint Gyurcsány Ferenc sincs börtönben, pedig ő maga mondta az őszödi beszédben, hogy ott lenne a helye".

Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június11-én
Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június11-én
Fotó: Koszticsák Szilárd

Németh szerint Gyurcsány családi cége úgy ki van bélelve „brüsszeli megrendelésekkel, hogy olyat még a világ nem látott". Nem csoda hát Németh szerint, hogy a DK a brüsszeli érdekeket képviseli. Nekünk Magyarország az első" – húzta alá a politikus, mintha nem is telt volna el lassan három hónap a választások óta.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető Bunda címmel szólalt fel. Szerinte sok minden eszünkbe juthat a bundáról, akár az országon nemrég átvonult medve is – mondta a politikus, aki ezután hosszan sorolta, hogy a Fidesz hogyan bundázza meg meg az igazságszolgáltatást Polt Péteren keresztül.

Mi van Simonkával, Mengyivel, Farkassal, Kósával, Tiborczcal, mi van az uralkodó osztály szennyesével

– tette fel a kérdést a frakcióvezető, aki kíváncsi, hogy miért nem akar csatlakozni a kormány az Európai Ügyészséghez.

Völner Pál államtitkár szerint Magyarországon semmilyen befolyása sincs a kormánynak az ügyészségre, nem úgy, mint több uniós országban. A politikus emlékeztette Tóth Bertalant, hogy Polt a szocialista érában is az ügyészségen dolgozott, akkor nem merült fel vele szemben, hogy pártkatona lenne. Különben is, Völner szerint illetlenség Poltot úgy kritizálni, hogy nincs a parlamentben. A fideszes képviselő ezek után a 2006-os zavargásokról, majd Czeglédy Csabáról beszélt.

Völner a beszéde végén politikai hacacárénak nevezte, hogy Tóth szerint az alaptörvény-módosítás után létrejövő különbíróságok pártbíróságok lennének majd.

A jobbikos Hegedűs Lórántné arról arról beszélt, sajtóhírek szerint készül már az az alkotmánymódosítás, amely egy időpontra tenné a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokat. Ez az időpont a Zoom.hu cikke szerint májusban lenne, ugyanis az EP-választást csak ekkor lehet tartani.

Hegedűsné szerint Rákosi és a szélsőségesen liberális Bajnai 2010-es programját viszi szolgamódon tovább a Fidesz az önkormányzatiság csorbításával.

Dömötör Csaba szerint a jobbikos képviselő ne vegye készpénznek, ami az újságban olvas. Dömötör aláhúzta, hogy a két választás egy időpontban való megrendezése nem szerepel a tervezett alkotmánymódosítások között. Dömötör szerint az álhíreken alapuló felszólalásokkal arról akarják elterelni a figyelmet, hogy mit csinált a Jobbik a választások előtt. Az államtitkár ezek után hosszan értékelte a jobbikos belügyeket.

Dömötör szerint az álhíralapú politizálás helyett úgy tudnának korrigálni, ha támogatnák a Fidesz alaptörvény-módosítását. Az államtitkár szerint a 2016-os alaptörvény-módosítás idején került a Jobbik lefelé tartó spirálba, de még javíthatnak, ha most Orbánnal szavaznak.

A napirendi felszólalások után letette a képviselői esküjét Horn Krisztina (LMP) és Kocsis-Cake Olivio (P). Dúró Dóra Jobbik-frakcióból kizárt képviselő helyére egy másik jobbikos került az oktatási bizottságba. 

Napirend után Gurmai Zita arról beszélt, hogy benyújtott egy határozatot, hogy nők és férfiak egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak. Tállai András arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a nők jogainak érvényesítésében. „A kormány biztosítja a valódi esélyegyenlőséget és mindent megtesz a nők és férfiak közti bérkülönbség csökkentéséért" – szögezte le Tállai. Az államtitkár szerint uniós összehasonlításban itthon átlag alatti a nemek közti bérkülönbség.